Smugglare bakom båtkatastrofen

1 av 4 | Foto: AFP
En ung man hjälps upp ur vattnet.

avKenan Habul

NYHETER

Överlevare anklagar nu smugglare för att med flit ha orsakat katastrofen som kostat minst 34 båtflyktingar livet.

Mohammeds gravida fru och sjuåriga dotter är två av offren.

– De sköt mot oss och lyckades göra hål i båten, den vattenfylldes snabbt och vi hamnade i havet, säger han till nyhetsbyrån AFP.

De flesta av de 400 människor ombord var syrier som lämnade den libyska hamnen Zwara i torsdags. Skeppsbrottet inträffade strax efter 17-tiden på fredagen i maltesiskt vatten.

Enligt 34-årige Mohammed, som nyhetsbyrån AFP träffade på Malta, följde beväpnade män flyktingbåten i flera timmar när skottlossning plötsligt utbröt.

Fru och dotter dog

– Först skottskadade de två människor. Sedan fortsatte de att skjuta tills de punkterade båten och den började ta in vatten.

Han berättar gråtande om hur han desperat sökte efter sin gravida fru och sin 7-åriga dotter. Han lyckades endast rädda sin 5-åriga dotter. 

– Hon svalde vatten, men jag lyckades simma ut till en räddningsflotte, säger Mohammed.

Familjen betalade cirka 35000 kronor till smugglarna.

– När vi klev ombord på båten satte libysk milis maskingevär mot våra huvud och krävde mer pengar. De tog 5000 dollar från mig, säger Mohammed.

Våldsamt bråk över radion

En annan överlevare Molhake al-Roarsan, 22, har för italienska La Stampa uppgett att tre personer skadades efter att ha träffats i armar och ben. Han trodde att en konflikt inom olika smugglargrupper är orsaken till attacken.

– Det var ett våldsamt bråk och skrikande via radion och på telefon med någon som krävde att vi ska vända tillbaka, men kaptenen vägrade, säger han.

Den tunisiska kaptenen greps sedan av maltesiska myndigheter. Olyckan utanför Malta inträffade bara en vecka efter att 359 personer dog utanför Italien.

32 000 flyktingar har anlänt till Malta och Italien i år.

Joseph Muscat, premiärminister i Malta, åkte under söndagen till Libyen för att träffa sin premiärministerkollega Ali Zeidan och diskutera det ökade antalet migranter.

Vi håller på att förvandla Medelhavet till en kyrkogård, sade Joseph Muscat.