Flera barn attackerade av cirkuselefanter

Publicerad 2013-08-24

Cirkus Maximum manar föräldrar att ta sitt ansvar

Aftonbladet skrev om cirkuselefanten som slet tag i Wilma Karlsson, 6, och tuggade sönder hennes sko.

Nu har flera läsare hört av sig med liknande historier om Cirkus Maximum.

– Den stora elefanten tog tag i min dotters ben och drog in henne i hagen, säger Lina Lundmark.

Cirkus Maximum hade släppt ut två elefanter på Gubbängsfältet i södra Stockholm. Sexåriga Wilma Karlsson var där med sin pappa när en av elefanterna plötsligt slet henne ur pappans famn.

Pappan lyckades dra tillbaka dottern och dramat slutade utan allvarliga skador. När Aftonbladet kontaktade Cirkus Maximum sa Martin Nyberg, teknisk koordinator, att någonting liknande aldrig hade hänt förut. Men det verkar inte stämma.

Flicka drogs in i hagen

En av läsarna som har hört av sig till Aftonbladet efter artikeln om Wilma Karlsson är Lina Lundmark från Ljusdal. I maj var hennes tioåriga dotter Olivia på friluftsdag i närheten av cirkusen.

– Den stora elefanten tog tag i min dotters ben och drog in henne i hagen. Tre tioåriga kompisar fick till slut loss henne. Elefanten tog hennes sko och tuggade på den, säger hon.

Elefanten spottade till slut ut skon och en av cirkusens anställda gav tillbaka den i en plastpåse. Familjen fick kompensation i form av fyra cirkusbiljetter. Men Olivia, 10, var märkt av händelsen.

– Hon sa "Mamma, jag hatar elefanter. Jag vill aldrig gå på cirkus igen.", säger Lina Lundmark.

Åt upp halv jacka

Ytterligare en incident ska ha inträffat i Orsa för några år sedan. En familj från Stockholm stod en bit från hagen när de såg hur en elefant lyfte upp ett annat barn med snabeln.

– Den tog ungen runt midjan och kastade iväg den, säger mamman i familjen.

I våras fick en av Cirkus Maximums elefanter aptit på kläder. En kvinna berättar om händelsen på Gärdet i Stockholm.

– Den ena elefanten gick fram till en tonårskille och tog jackan ur handen på honom. Den åt upp halva jackan, säger hon.

Ytterligare 2-3 personer har hört av sig till Aftonbladet med exempel på fler elefantattacker.

”Föräldrarnas ansvar”

När Aftonbladet ringer upp Cirkus Maximum erkänner man att ytterligare en händelse har inträffat tidigare.

– Det har hänt en gång tidigare i maj månad i Vällingby. Vi har pratat med den personen. Han fick 500 kronor i ersättning för keps och ett par skor, säger Anton Frank, chefdressör och ägare av cirkusen.

Han betonar att det ytterst alltid är föräldrarna som har ansvar för sina barn. Elefanterna är inte farliga utan bara nyfikna på ovanliga föremål och dofter, menar han.

– Går du för nära kommer elefanten att lukta på dig och om du till exempel har en handväska kan hon tro att det finns något gott i den.

Varför sa ni att ni inte kände till några liknande händelser förut?

– Martin Nyberg kanske inte kände till det. Han jobbar inte med elefanterna och är inte alltid på plats.

Anton Frank säger dock att han ska se över säkerheten. Avspärrningarna ska utökas och han ska sätta upp nya, större, skyltar som varnar för att gå för nära djuren.