Domstol: Mannen saknade uppsåt

Av: Leonard Goldberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Den 21-åriga kvinnan hade minst 2.0 promille alkohol i blodet.

Men enligt domstolen är det inte bevisat att den 46-årige mannen förstått att kvinnan var berusad.

Göteborgs tingsrätt friar nu mannen från våldtäkt, skriver Metro.

Alkoholprovet visar att kvinnan hade mellan 2,0 och 2,5 promille alkohol i blodet.

Trots att den 21-åriga kvinnan inte minns någonting och befann sig i en "särskilt utsatt situation" till följd av alkoholintaget frias nu 46-åringen från våldtäkt, skriver Metro.

– Med tanke på kvinnans tillstånd anser jag att det är uppenbart att mannen hade uppsåt. Jag skriver på ett överklagande, säger kammaråklagare Stefan Lind till tidningen.

”Har inte förstått”

Händelsen inträffade den 5 november förra året. Mannen träffade den 21-åriga kvinnan på restaurang Murveln i Göteborg. Kvinnan ska enligt domen ha varit så berusad att hon ramlade på gatan och låg liggande en stund, skriver Metro.

De hade sex hemma hos 46-åringen efter att kvinnan druckit ännu mer alkohol.

Domstolen anser att det inte är utrett att mannen "förstått eller varit medveten" om att kvinnan varit full. Därför går det inte att bevisa något uppsåt, menar rätten.

46-åringen påstår att kvinnan var "aktiv under samlaget och gav ifrån sig vissa ljud", skriver Metro.

Kvinnans målsägarbiträde Ewa Backman Kihl säger till tidningen att kvinnan har tagit domen hårt och i dag mår väldigt dåligt.

– Hon är orolig och rädd och väldigt tagen av situationen.

Expert kräver lagändring

Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt, vill med bakgrund till de senaste uppmärksammade våldtäktsdomarna få till en lagändring.

– Fokus måste flyttas till gärningsmannen. I dag måste han ha förstått att kvinnan befinner sig i en särskild utsatt situation. Den beskrivningen räcker uppenbarligen inte, säger hon till Metro.

Publicerad: