Forskare varnar – så farlig är din deo

Vill att EU ska bestämma gränsvärden för aluminium

Använder du deo för att hålla lökringarna i schack?

Då finns det anledning att svettas.

Enligt norska forskare kan dagligt rollande leda till att man får i sig 50 gånger den rekommenderade dagsdosen av aluminium.

Morgonrutinen ser säkert likadan ut för många. Efter ansiktstvätt och tandborstning är det dags att vaska armhålorna. Därefter två snabba rull med antiperspiranten för att se till att svetten håller sig på armlängds avstånd.

Men det finns anledning att ta sig en extra funderare på deo-draget.

Användning av antiperspiranter leder nämligen till höga intag av aluminium. Enligt Vetenskapskommittén för matsäkerhet i Norge kan daglig användning leda till att man får i sig mellan 30 till 50 gånger mer än vad som klassas som riskfritt för hälsan.

– Befolkningen får i genomsnitt inte i sig för mycket aluminium genom mat eller dryck. Men de som dagligen använder antiperspirant riskerar att få i sig mer aluminium än vad som anses säkert, säger Heidi Amlund på Vetenskapskommittén för matsäkerhet.

Reglering på EU-nivå

Nu vill norska Livsmedelverket ha en reglering på aluminiuminnehållet i deodoranter på europeisk nivå.

– Vi vill att EU ska utarbeta gränsvärden för aluminium i antiperspiranter. Dessutom anser vi att konsumenterna borde få veta riskerna med dessa produkter. Man kan enkelt reducera exponeringen för aluminium genom att reducera antalet påstrykningar, säger Merethe Steen på norska Livsmedelsverket till VG.

Påstås orsaka cancer

Aluminium, i form av olika salter, tillsätts främst i antiperspiranter för sin svetthämmande effekt. Salterna blockerar svettkörtlarna och hindrar svetten från att utsöndras.

Tidigare har det rapporterats om att ett högt intag av aluminium kan leda till en förhöjd risk för bröstcancer. Men senare forskning motsäger de resultaten. För att säkert kunna påvisa eller underkänna ett eventuellt samband krävs det mer forskning, skriver det amerikanska National Cancer Institute.

Publisert: