Miljöpartiet satsar på tiggare i sin vårbudget

avPär Karlsson

Frågan om tiggare på svenska gator diskuteras flitigt.

Miljöpartiet vill använda statliga pengar för att det ska finnas en "tak över huvudet"-garanti i hela Sverige, som även ska gälla EU-migranter.

– Det är en sak vi kommer lyfta i vår vårbudget, säger språkröret Gustav Fridolin.

I morgon kväll ska frågan om tiggarna på Sveriges gator diskuteras i Aftonbladets TV:s Partiprogrammet. Medverkar gör bland annat Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.

De utländska tiggarna på svenska gator har blivit allt fler - många av dem är romer från Rumänien. I Stockholm bor många under påvra förhållanden i läger utanför staden, men EU-migranterna finns på många håll i landet. På flera håll har de blivit bordkörda från de ställen där de salgit sig ned.

Vill ge alla tak över huvudet

Nu vill Miljöpartiet att "tak över huvudet"-garantin i Sverige ska gälla alla i landet, även de som inte är svenska medborgare. Man anser att statliga medel behövs och frågan kommer att lyftas i den budgetmotion Miljöpartiet ska lägga fram senare i vår.

– Eftersom det rör hela Sverige så måste staten agera för att se till att reglerna gäller i alla kommuner och att man också får möjlighet att utbyta erfarenheter mellan kommuner, säger språkröret Gustav Fridolin.

Han menar att många av de som tigger runt om på svenska gator är människor som drabbats av rasism och diskriminering i sina hemländer.

– När vi har rasismen och diskrimineringen av romer i Europa så får inte Sverige bli en del av det. Vi får inte här agera på ett sätt som gör att vi får större lojalitet med den politik som drabbar romer i Rumänien än vad vi faktiskt har med människorna, säger Fridolin.

Vill se hårdare EU-sanktioner

Han berättar också att partiets medlemmar röstat fram en skarp formulering i partiets EU-manifest inför valet i slutet av maj.

– Det är glädjande. Linjen som vann tydliggör att EU-kommissionen ska ha verktyg att agera mot ett land som bryter mot de mänskliga rättigheterna. De ska kunna dra in ersättningar, ogiltigförklara lagstiftning som är ett uppenbart brott mot mänskliga rättigheter och till och med ha möjlighet att frånta ett land rösträtt.

Språkröret menar att det är ett sätt att kunna agera hårdare, mot till exempel Rumänien.

– Sanktioner ska kunna användas mot länder där det finns en systematisk diskriminering av romer. De får inte medborgerliga rättigheter, staten gör ingenting för att garantera rätten till bostad och folk tvingas lämna sina bostäder utan att det finns någon annanstans att bo. Där måste EU kunna agera mycket hårdare, säger Fridolin.

MP:s skrivning är enligt honom ett sätt att motverka de anti-romska vindar som blåser i Europa.

– EU måste vara en garant för mänskliga rättigheter. EU kan ställa mycket krav på länder som vill gå med unionen men det är svårare att ställa krav på de som redan är med, säger Fridolin.

Aftonbladet TV:s Partiprogrammet sänds klockan 19.00 i morgon kväll på aftonbladet.se

ARTIKELN HANDLAR OM