Nya bostadstrenden - bo i källaren

Reporter: Niklas Sandberg

Publicerad:
1 av 9
Malin Britse, 48, är tillsammans med sin familj en av dem som bor i en källarlägenhet på Östermalm.

Trött på solljus, vacker utsikt och dyra boendekostnader? 

Haka på den senaste trenden och flytta under jord. 

– Vi har fått stora ytor till lägre pris, säger Malin Britse, 48, som bor i en källare. 

Malin Britse, 48.
Malin Britse, 48.

Att vindsutrymmen omvandlas till flotta takvåningar är inget ovanligt. Men nu är en ny trend på ingång, nämligen att källarlokaler nu blir bostäder.

Gamla förrådsutrymmen och kontorslokaler renoveras om till attraktiva lägenheter.

Malin Britse, 48, bor tillsammans med sin familj i en källarlägenhet på Östermalm.

– Tack vare att det är lägre kvadratmeterpriser, blir det billigare. Vi har fått stora ytor till ett lägre pris. Vi kommer även från att ha bott i en villa och det blir lite av den känslan att kunna gå rakt in och slippa trapporna trots att vi bor mitt i stan, säger Malin Britse.

"Blir aldrig riktigt ljust"

Att bo i en källare har inte heller fått Malin Britse och hennes familj att känna sig mindre trygga. Fönstren mot gatan har galler och den enda ingången till lägenheten finns på insidan mot innergården som man endast når via den låsta porten.

Men Malin Britse erkänner att det även finns nackdelar med att bo i en källarbostad.

– Det blir aldrig riktigt ljust med tanke på de höga fönstren. Sen kan man aldrig riktigt med säkerhet veta vad det är för typ av väder eftersom man inte ser så mycket av himlen och vädret från fönstren.

Vanligast med yngre

Trenden med källarlägenheter har ökat på Östermalm i Stockholm och efterfrågan har blivit allt större under senare år. Detta i takt med att bostadsrättsföreningar har byggt om sina gamla källarutrymmen.

Per Johansson är fastighetsmäklare på Behrer & Partners och förklarar, precis som i Malin Britses fall, att det låga priset är det som drar.

– Det positiva med källarvåningarna är att priserna helt enkelt blir lägre. Man har fortfarande samma geografiska läge som om man skulle bo högre upp i huset men till ett lägre pris, säger Per Johansson,

Enligt Per Johansson är det vanligast med yngre personer som köper källarbostäder, men att även barnfamiljer satsar på dem.

– Källarlägenheterna ligger på allt mellan 50 kvadratmeter till 150 kvadratmeter. Ju större de är desto fler personer är det som bor i dem, säger han.

Publicerad: