Arbetsförmedlarna vägrade följa reglerna

Tyckte regelverket var för strängt – såg till att arbetssökande fick a-kassa

Anställda på Arbetsförmedlingen tyckte regelverket var för strängt.

Då såg de till att arbetssökande kunde få a-kassa trots missade möten.

– De här reglerna har både av oss, men även av andra, setts som väldigt hårda, säger Inger Färnholm, kvalificerad handläggare på Arbetsförmedlingen till TT.

För att ha rätt till a-kassa måste arbetssökande gå på avtalade möten hos Arbetsförmedlingen. Om mötena missas ska det anmälas till a-kassan.

Men när Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) granskade arbetsförmedlingen i år visade det sig att arbetsförmedlarna i 76 procent av de 1 446 undersökta fallen struntade i att avregistrera arbetssökande.

"Reglerna är väldigt hårda"

Innan regelförändringar genomfördes den 1 september i år skulle a-kasseersättningen automatiskt ha dragits in för de dagar som den arbetssökande blivit avanmäld. Men på grund av att arbetsförmedlarna struntade regelverket kan a-kasseersättning ha betalats ut också till de som inte uppfyller villkoren.

– Det här är allvarligt. Det riskerar att undergräva legitimiteten i försäkringen, säger Gunilla Wandemo, tillförordnad generaldirektör på IAF, till TT.

Och det var inte slarv som ledde till att de arbetsförmedlarna blundade för regelverket.

Nya regler

Arbetsförmedlarna tyckte att reglerna var för hårda – och vägrade följa dem.

– Vi ska naturligtvis följa lagstiftningen. Men de här reglerna har både av oss, men även av andra, setts som väldigt hårda, att man blir avstängd för att man exempelvis har missat ett besök, säger Inger Färnholm, kvalificerad handläggare på Arbetsförmedlingen till TT.

Från 1 september gäller nya regler där det första missade mötet bara leder till en varning.

Publisert: