MP kräver att lagen skärps om våldtäkt

avJosefin Westin

NYHETER

Den 15-åriga flickan upprepade gång på gång att hon inte ville ha sex – ändå friades tonårspojkarna för våldtäkt.

Nu kräver Miljöpartiet att lagen skärps ytterligare.

– Jag tycker att det så uppenbart att vi måste ändra lagstiftningen att ett nej ska vara ett nej, säger gruppledaren Gunvor G Ericson.

Foto: SAMMY PETTERSSON
Gunvor G Ericson (MP), gruppledare och jämställdhetspolitisk talesperson i Miljöpartiet.

De sex pojkarna friades i fredags av Svea hovrätt från anklagelserna om grov våldtäkt mot den 15-åriga flickan i Stockholm.

En efter en gick de in i ett rum där de låst in flickan, efter att ha tagit hennes mobiltelefon och dragit av henne kläderna, och hade sex med henne.

– Jag tänkte att om jag skriker så gör de något ännu dummare. Jag sa nej. Hur säger man ett nej så att det blir mer nej? säger flickan till Aftonbladet.

Vill ändra lagen – igen

Svea hovrätt ansåg att 15-åringen inte befann sig i ett hjälplöst tillstånd vilket krävdes för att pojkarna skulle fällas för våldtäkt. I alla fall i den 15-åriga flickans fall.

Sedan natten den 2 mars då flickan träffade pojkarna på en fest har lagen ändrats. Men enligt praxis måste domaren döma efter den lag som rådde när den misstänkta grova våldtäkten ägde rum.

Numera krävs det bara att personen ska ha befunnit sig i en särskilt utsatt situation.

Miljöpartiet tycker inte att det räcker. Efter att ha läst Aftonbladets intervju med den 15-åriga flickan säger Gunvor G Ericson, MP:s gruppledare och jämställdhetspolitisk talesperson:

– Jag blir så upprörd och arg när jag läste om det här. Nu igen, var min känsla. Jag tycker att det är så uppenbart att vi måste ändra lagstiftningen så att ett nej ska vara ett nej.

”Måste finnas samtycke”

Enligt henne finns det fortfarande brister i lagen efter sommarens lagändring.

– Blir man inlåst i ett utrymme så är det inte ovanligt rent psykologiskt att man hamnar i en fryst reaktion. Även då måste det gå att döma till våldtäkt, säger hon.

Gunvor G Ericson ska i veckan lägga fram en motion i riksdagen där hon föreslår att en sexuell handling mot en annan person utan dennes samtycke ska kriminaliseras.

– Då blir det att rätten måste bevisa om det fanns ett samtycke eller inte, säger Ericson.

2008 presenterades en sexualbrottsutredning gjord på uppdrag av regeringen. Den gick på samma linje som MP.

Gunvor G Ericson kräver nu att det införs en samtyckesparagraf. Hon är även öppen för att ändra hela benämningen våldtäkt till enbart sexuellt övergrepp.

– Den i sig är gammaldags. Det här är ett samhällsproblem där vi har en syn på att det måste vara våld. Nej ska räcka.