Krismöte i FN efter Syrienmassakern

Av: John Granlund, Lisa Röstlund, Patrik Ekström

Publicerad:
Uppdaterad:

Svensk expert leder förhandling

Över tusen civila, inklusive barn, uppges ha massakrerats av kemiska vapen i Damaskus.

På onsdagskvällen höll FN:s säkerhetsråd ett krismöte.

Men enligt enligt Reuters motsatte sig Ryssland och Kina en FN-inspektion - under ledning av svenske vapenexperten Åke Sällström.

Stormakterna Frankrike, Storbritannien och USA kallade på onsdagseftermiddagen till ett extrainkallad krismöte i FN:s säkerhetsråd.

Syftet var att diskutera den påstådda attacken med kemiska vapen i Damaskus med över tusen döda.

Enligt Reuters resulterade mötet i att FN:s säkerhetsråd kräver klarhet kring den misstänkta gasattacken. Rådet kräver inte att FN:s inspektörer på plats i Syrien, under ledning av svenske Åke Sellström, ska få granska händelsen.

FN-diplomater sade till Reuters att Ryssland och Kina motsatt sig specifika krav på en FN-undersökning.

Svenskledda förhandlingar

Under onsdagen fördes förhandlingar mellan regimen i Damaskus för att för att FN:s vapenexperter ska få tillgång till platsen för den påstådda massakern.

Förhandlingarn leddes av svenska experten på kemiska vapen Åke Sellström som just nu leder ett FN-team i Syrien.

"Professor Sellström är i diskussioner med den syriska regeringen om alla frågor som rör den påstådda användningen av kemiska vapen, inklusive detta senast rapporterade fall", skriver FN i ett uttalande.

Åke Sellström har tidigare uppgett att Syrien först måste godkänna kontrollen.

Bildt kräver granskning

Över trettio länder begärde under onsdagen att FN ska få tillträde till platsen för att kunna verifiera uppgifterna om bruket av kemiska vapen.

– FN:s inspektörer måste snarast få tillträde till platsen för de påstådda attackerna med kemiska vapen i Damaskus utkanter, skrev utrikesminister Carl Bildt (M) på twitter.

Inför ett extrainsatt EU-utrikesministermöte i Bryssel sa han till TT:

– Det här inträffar ju praktiskt taget samtidigt som FN:s kemvapeninspektörer anländer till Damaskus. Vad vi kräver är att de omedelbart måste få tillträde till den här platsen. Den ligger bara 15-20 minuter från var de är just nu.

För exakt ett år sedan varnade USA:s president Obama för användningen av kemiska vapen i Syrien, vilket han meddelade skulle få den amerikanska administrationen att omvärdera situationen och överväga en mer direkt inblandning i konflikten.

Publicerad: