Dog av stickskador – 22-åringen åtalas

avErik Wiman

1 av 16 | Foto: JOAKIM NORDLUND
Den misstänkte 22-åringen förs in i tingsrätten.

Vachareeya Bangsuan, 20, dödades med ett stort antal stickskador i bröstet.

Hennes kropp hittades styckad i slutet av maj, men polisen har aldrig kunnat hitta mordplatsen.

I dag åtalas den misstänkte 22-åringen.

Den 22-årige mannen har suttit häktad sedan den 31 maj. Han är på sannolika skäl misstänkt för att mycket brutalt ha tagit den 20-åriga Vatchareeya Bangsuans liv.

Enligt obduktionen ska hon ha utsatts för två direkt dödande hugg mot kroppen. Gärningsmannen ska därefter ha fortsatt att hugga mot bålen för att slutligen stycka kroppen och sprida delarna i ett skogsparti utanför Boden.

Norrbottens-Kuriren har tagit del av rättsläkarens utlåtande och uppger att dödsorsaken var ett stort antal stick i lungorna.

Det är en långvarig polisutredning som nu avslutas när 22-åringen i dag åtalas vid Luleå Tingsrätt.

Flera blodspår

Åklagarnas starkaste bevisning är en stor blodfläck i bagageutrymmet på mannens bil som togs i beslag i samband med gripandet.

Polisens tekniker har också påträffat rester av blod på en rulle med kirurgtejp i hans badrum. SKL:s DNA-analyser visar att spåren kommer från Vatchareeya Bangsuan.

22-åringen har inte kunnat ge någon entydig förklaring till blodet. I förhör har han sagt att en möjlighet är att hon kan varit skadad från sin karateträning.

– Han var nära bekant med offret och säger att det kan finnas många förklaringar till de här blodspåren, men han kan inte härleda det till ett exakt tillfälle, säger mannens advokat Bo Forssberg.

Den misstänkte gärningsmannen har haft en relation med Vatchareeya Bangsuan. Han säger att hon befann sig hos honom fram till nio på kvällen den 4 maj. Han är i så fall den sista personen som sett henne vid liv. Dagarna efter försvinnandet deltog han själv i sökandet som leddes av organisationen Missing People.

Händerna saknas

Den 22 maj hittades de första kroppsdelarna inne i ett ödehus vid Gammelängsberget utanför Boden. Två dagar senare påträffades ytterligare delar av den styckade kroppen i närheten av byggnaden. Sökningarna i skogsområdet fortsatte, men fortfarande har kvinnans händer inte hittats.

Den misstänkte gärningsmannen greps dagen efter det första fyndet i skogen.

I förhör har 22-åringen medgett att han besökt ödehuset vid tiden för eftersöket av den 20-åriga kvinnan, men har sagt att han inte "såg något anmärkningsvärt", skriver Kuriren.

Nu, när han åtalas, har mannen suttit häktad i snart fem månader.

Genom alla förhör har han fortsatt att neka till mordet.

– Min klient har svarat på polisens frågor och har gett fullt rimliga förklaringar till de blodspår som man hänvisar till, säger advokaten.

Inget alibi

Bo Forssberg anser att åklagarnas bevisning är svag och att det varken har presenterats en mordplats eller ett mordvapen som binder hans klient vid gärningen.

22-åringen saknar ett alibi för den misstänkta morddagen.

– Han har träffat en person på kvällen, men det var bara under en kort stund i övrigt har han vart själv, säger advokaten.

Enligt honom är mannen spänd inför rättegången men samtidigt lättad över att se slutet på den långa häktningstiden. Han är belagd med fulla restriktioner och har inte fått läsa tidningar eller se på tv. Däremot har han fått träffa sina föräldrar under övervakning.

– Det är en enorm påfrestning att sitta häktad så länge, jag tycker att den här utredningen borde ha skyndats på lite, säger Bo Forssberg.

– Nu ser min klient fram mot att få tala för sin sak i rätten.