Nu stoppas farligt ögonfransserum

NYHETER

Kan få ögat att sjunka in i ögonhålan.

Ögonfransserumet, som ska ge längre ögonfransar, har av det säljande bolaget beskrivits som kliniskt testat och säkert.

Nu utfärdar Läkemedelsverket försäljningsförbud eftersom serumet kan orsaka irritationer och färgförändringar i ögonen samt göra att ögat sjunker in i ögonhålan.

Att få långa ögonfransar är ingen ovanlig önskan varför ögonserum blivit en populär produkt i sminkväskan. Nutralux Lash MD är ett exempel på ögonserum som ska förbättra ögonfransar och ögonbryn i längd, fyllighet och tjocklek. Men enligt Ingela Ottoson på Läkemedelsverket innehåller serumet det farliga ämnet prostaglandinanaloger som inte får finnas i kosmetiska produkter.

– Det kan göra att fettet runt ögat kan omfördelas och få konsekvensen att ögonvitan och ögat sjunker in i ögonhålan, säger hon.

Kan ge varaktiga men

Dessutom kan serumet orsaka irritationer och färgförändringar i regnbågshinnan och runt om ögat. På Läkemedelsverket har man fått in ett 50-tal biverkningar på ögonfransserum.

Ingela Ottoson menar att ett användande av ögonserumet under kort tid förmodligen är ofarligt eftersom biverkningarna kan gå över av sig själva. Däremot riskerar de som använt produkten under en längre tid att få bestående men.

Kräver läkarkontroller

Prostaglandinanaloger är vanligt i i ögonserum men även i receptbelagda ögondroppar som utvecklades på 1990-talet och som behandlar grön starr.

– Det är en himla skillnad att ha detta ämne i en läkemedelsklassad ögondroppe där patienten hela tiden står under regelbundna kontroller av en utbildad läkare, säger Ingela Ottoson.

Hon menar att dropparna byts ut när risken för biverkningarna får farliga och bestående konsekvenser för patienten.

– Använder du ett ögonserum som du ska kladda på morgon och kväll i hemmet har du ingen koll alls på hur ögat eventuellt förändras, säger hon.

Förbjudna ämnen i smink

Hon upplever att det är ett stort problem att det för kosmetiska produkter inte krävs några som helst godkännande av Läkemedelsverket innan de lanseras på marknaden. Det betyder att förbjudna ämnen kan stoppas in i smink och säljas till konsumenter som är ovetande om de skadliga biverkningarna.

Läkemedelsverket hoppas på en självrensning av marknaden för kosmetiska produkter men tror att detta kommer att ta lång tid.

– Hade vi obegränsat med resurser skulle vi kunna sitta och arbeta med att analysera produkter i tio års tid, säger hon.

Förbjuds att sälja serumet

Stockholm South Beauty Ink AB, som är den enda distributören av serumet på den svenska marknaden, förbjuds nu att sälja produkten Nutralux Lash MD. De ska dessutom återkalla ögonserumet från alla sina återförsäljare och meddela dessa att produkten är förbjuden att säljas.

Men enligt bolagets VD, Jenny Törnros, slutade företaget att sälja det farliga serumet redan förra året.

– Vi skulle aldrig sälja en produkt som är farlig och vi satte säljstopp så snart det stod klart att man inte får ha det här ämnet i produkten, säger hon.

Företaget ska enligt Jenny Törnros nu ha tagit fram ett nytt serum, utan den farliga tillsatsen, och att det är den som finns till försäljning på företagets hemsida. Att det nya serumet har samma namn som det tidigare vilket enligt Jenny Törnros har en naturlig förklaring.

– Vi får inte byta namn på produkten, säger hon.

Fler farliga serum

Läkemedelsverket gjorde tidigare i år en analys av samtliga ögonserum som fanns till försäljning på den svenska marknaden. Av 26 produkter återfanns prostaglandinanaloger i nio, och i tre av produkterna fanns inte det farliga ämnet deklarerat på förpackningen.

– Vi har vidtagit åtgärder och har flera processer med olika företag just nu, säger Ingela Ottoson.

Enligt henne har ett av företagen dömts att betala en miljon kronor i vite. Företaget sålde nämligen ett serum innehållande prostaglandinanaloger men valde efter Läkemedelsverkets nedslag att endast ta bort det farliga ämnet från produktens innehållsförteckning i stället för att plocka bort det ur produkten.