Svenska toppolitiker vill hedra Mandela på plats i Sydafrika

1 av 21 | Foto: Den sydafrikanske ANC-ledaren och medborgarrättskämpen Nelson Mandela tillträdde sitt som president i april 1994. 1964 dömdes han till livstids fängelse men frigavs 1990. 1993 erhöll han Nobels fredpris tillsammans med FW de Klerk, dåvarande preidenten i Sydafrika.
NYHETER

Nästa söndag begravs Nelson Mandela.

Både Fredrik Reinfeldt (M) och Stefan Löfven (S) väntas delta i någon del av ceremonin.

– Det är självklart, säger Stefan Löfvens pressekreterare Anne Ekberg.

Sent i går natt avled apartheidmotståndaren och fredspristagaren Nelson Mandela. I samma stund började kondoleanserna att strömma in från världens hörn.

Alla vill hedra Nelson Mandela.

Nu planeras också en begravning som ska tillfredsställa både vanliga sydafrikaner och stats- och regeringschefer från hela världen.

Begravningen tar en vecka

Begravningsceremonin väntas ta en hel vecka, uppger CNN.

På tisdag hålls den första offentliga minnesgudstjänsten vid FNB Stadium i Soweto. Det var här som Nelson Mandela, eller Madiba som han kärleksfullt kallas i Sydafrika, höll sitt sista offentliga framträdande i samband med fotbolls-vm 2010.

Tiotusentals sydafrikaner väntas delta.

På onsdagen inleds en mer formell begravningsceremoni då dignitärer får passera Nelson Mandelas kista. På torsdag och fredag ges allmänheten samma möjlighet.

Flera svenskar på plats

På lördagen flygs Nelson Mandelas kropp till Östra kapprovinsen och hemstaden Qunu. På söndagen begravs slutligen Nelson Mandela av sina närmast anhöriga.

USA:s president Barack Obama har redan tillkännagivit att han kommer att närvara.

Flera svenska dignitärer, bland annat statsminister Fredrik Reinfeldt, väntas närvara vid någon del av ceremonin.

– Han säger att han tror att han kommer att åka och att det är viktigt att vi är på plats, säger Markus Friberg, Fredrik Reinfeldts pressekreterare.

"Kommer definitivt att åka"

Men än så länge har det inte kommit någon officiell inbjudan.

– Vi väntar på närmare information. Det är ännu oklart vilka som får närvara.

Även ledande Socialdemokrater har planer på att åka till Sydafrika.

– Stefan Löfven kommer definitivt att åka. Det är självklart. Det här är en stor grej för oss. Det är många Socialdemokrater som vill hedra honom, säger Stefan Löfvens pressekreterare Anne Ekberg.