Släpper flickorna mot fångar

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 9

NYHETER

De över 300 skolflickor som kidnappades av terrorgruppen Boko Haram kan vara kvar i Nigeria.

Nu har terrorgruppen släppt en video på skolflickorna där de står klädda i hijab och ber.

Terrorledaren säger i klippet att de inte tänker släppa flickorna – förrän myndigheterna i Nigeria släpper fångar som är medlemmar i Boko Haram, uppger AFP.

Boko haram-ledaren Abubakar Shekau.
Foto: Abubakar Shekau
Boko haram-ledaren Abubakar Shekau.

Terrorrörelsen Boko Haram kidnappade flickorna under en attack mot en flickskola i Chibok i nordöstra Nigeria den 14 april. 53 av dem lyckades fly, men 276 uppges fortfarande hållas fångna.

Under måndagen har terrorgruppen släppt en video som sägs föreställa flickorna. På videon som nyhetsbyrån AFP fått tag i talar gruppens ledare Abubakar Shekau i 17 minuter innan omkring 130 flickor visas klädda i hijab och försjunkna i bön. Enligt Shekau är det en grupp av de kidnappade flickorna.

Terrorgruppen hävdade att flickorna konverterat till islam och att de inte skulle släppas förrän myndigheterna i Nigeria släpper fångar som är medlemmar i Boko Haram. Gruppen har tidigare gjort klart att tvångsäktenskap planeras för de bordförda skolflickorna.

Lämnat information till militären

Amerikanska och brittiska experter anlände i fredags i Nigeria för att hjälpa till i sökandet efter flickorna, men än så länge har ingen hittats.

På måndagsmorgonen ska Kashim Settima, som är guvernör i delstaten Borno i Nigeria, uppgett att han har information om var skolflickorna kan befinna sig. Enligt guvenören själv har han överlämnat uppgifterna till den nigerianska millitären.

Kashim Settima tror inte att kidnapparna i den islamistiska terrorgruppen har fört flickorna över gränsen – utan att de är kvar i Nigeria, skriver TT.

Underrättelsekällor har tidigare uppgett för tv-kanalen Sky News att terrorgruppen ska ha delat in flickorna i fyra grupper för att försvåra sökandet.

Känt till attacken i förväg

Tidigare i veckan kritiserade Amnesty den nigerianska regeringen för att ha känt till attacken i förväg – utan att agera. Människorättsgruppen sade i fredas att flera trovärdiga källor bekräftade uppgifterna. Vid 19-tiden på kvällen ska ett antal människor ha varnat militären i delstaten Bornos huvudstad Maiduguri. En högt uppsatt militär i Chibok ska även ha bett om förstärkning, utan att något hände.

Men Nigeria har tillbakavisat uppgifterna.

– Om regeringen hade vetat skulle vi ha agerat, sa informationsminister Labaran Maku till BBC.

Publicerad: