Ikeas flaggor på halv stång efter toppchefens död

Den populäre Ikea-chefen Anders Gyhlenius, 61, har dött i cancer.

Det var i går morse som toppchefen somnade in omgiven av hustru och barn.

Ikeas flaggor har vajat på halv stång och Ingvar Kamprad är i djup sorg över att ha förlorat sin vän. 

Anders Gyhlenius var chef över Ikeas största varuhus, i Kungens kurva.

I fyra år kämpade han mot prostatacancern men i går morse orkade han inte längre. Med fru och barn vid sin sida somnade han in en sista gång.

Anders Gyhlenius var uppskattad av sina medarbetare och av sin kollega och vän Ingvar Kamprad. I går vajade flaggorna på halv stång vid varuhuset i Kungens kurva.

– Jag beundrade Anders som en av våra stora entusiaster och uppskattade mycket den stora vänskapen han visade mig. Hans anda kommer att leva vidare, säger Ingvar Kamprad genom sin assistent Eva Lundell Fragniére till Expressen.

Var en kämpe

Trots sin sjukdom var Anders Gyhlenius en kämpe. Så sent som i juni förra året sprang han Stockholm Marathon, för den 35:e gången i ordningen. Genom åren har han även åkt Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet.

Svenska folket lärde känna Gyhlenius i SVT-dokumentären "En svensk klassiker", där man fick följa honom i hans vilja att tävla, trots sin sjukdom.

Det var år 2010 som Anders Gyhlenius fick veta att han hade drabbats av prostatacancer. Efter att ha bestigit berget Kilimanjaro fick han ont i magen och ryggen. Läkaren förklarade att han hade drabbats av obotlig cancer.

Sörjs av kollegor

I dag sörjs Anders Gyhlenius av sina kollegor:

"Vi minns Anders fantastiska engagemang och glöd. Med en alldeles speciell inställning till livet fortsatte han varje dag sprida kärlek, vänskap och glädje till sina vänner och kollegor trots sin sjukdom. Våra tankar går till familjen i denna svåra tid", skriver Ikea-gruppen i ett mail till Aftonbladet.

Publisert: