Nato: USA kan skicka soldater till Europa

NEW YORK. Nato kan komma att skicka trupper till Polen, Tjeckien, Estland, Lettland och andra östeuropeiska länder.

I så fall lär spänningarna mellan väst och Ryssland öka ytterligare.

– Vi vill inte bara ha svar på vad man planerar. Vi vill ha svar som visar på respekt för de avtal vi ingått, säger ryske utrikesministern Sergej Lavrov.

Det var Philip Breedlove, general i det amerikanska flygvapnet, som i en intervju med AP under onsdagen berättade att han fått i uppdrag att sätta samman en plan för att skicka Nato-trupp till östeuropa.

– Det handlar om ett försök att stärka försvaret i allierade länder som gränsar till Ryssland, förklarade Breedlov.

– Jag utesluter inga medlemsländers medverkan, inte heller USA:s.

Stor nervositet

Oroligheterna i Ukraina och den ryska annekteringen av Krimhalvön förra månaden har skapat stor nervositet i hela östeuropa och de länder som hoppas på ökad Nato-närvaro inkluderar såväl före detta Warszawapakt-länder som Polen, Tjeckien, Rumänien och Ungern som tidigare sovjetrepublikerna Estland, Lettland och Litauen.

Enligt Breedlove kan förstärkningarna komma att inkludera både marktrupper, flyg och flotta.

Om han plan blir verklighet lär spänningarna mellan väst och Ryssland komma att intensifieras ytterligare.

Brott mot avtal

Redan förra veckan slog ryske utrikesministern Sergej Lavrov i en intervju med Reuters fast att ökad permanent Nato-närvaro i grannländerna skulle vara ett brott mot ett avtal från 1997 om samarbete mellan Nato och Ryssland.

– Vi vill inte bara ha svar på vad man planerar. Vi vill ha svar som visar på respekt för de avtal vi ingått, sa han.

Lavrov avfärdade samtidigt västs farhågor kring den kraftiga uppbyggnaden av ryska trupper längs gränsen mot östra Ukraina som ”överdrivna”.

– Vi har rätt till vilka trupprörelser vi vill på vårt eget territorium. När den här övningen är över kommer de att återvända till sina baser, påstod han.

Publisert: