Mejla

Wolfgang Hansson

Säpo pekar ut Ryssland för krigsförberedelser mot Sverige

Men är det så alarmerande som Säpo påstår?

Säpo-chefen Anders Thornberg på pressträffen.
Säpo-chefen Anders Thornberg på pressträffen.

Två oroande tecken.

Ryssland har ökat sina underrättelseaktiviteter i Sverige och ägnar sig åt krigsförberedande aktiviteter i vårt land.

Men är de fullt så alarmerande som Säpo får det att låta?

Jag hoppade till i min stol i hörsalen på Säpos nya toppmoderna högkvarter undangömt i utkanten av ett industriområde i Solna.

Skälet var att Säpo-chefen Anders Thornberg så där i förbigående nämnde att det finns länder som i Sverige ägnar sig åt krigsförberedelser. Det lät ju oerhört allvarligt.

Rentav sensationellt eftersom Säpo kallat till pressmöte för att helt odramatiskt lägga fram sin årsrapport.

Chefsanalytiker Wilhelm Unge följde upp med att namnge vår mäktiga granne i öst och berätta att Säpo kunnat se hur Ryssland ökat sina underrättelseaktiviteter i Sverige i samband med Ukrainakrisen.

Min självklara fråga var givetvis vilken typ av krigsförberedande aktiviteter det handlade om?

Mussla

I vanlig ordning förvandlade sig Säpo då till mussla. Och det kanske de måste.

Unge ville av säkerhetsskäl inte gå närmare in på vilka aktiviteter det handlade om annat än att nämna några sedan tidigare kända. Som att Ryssland under förra året simulerade en attack mot Sverige med stridsflyg.

– Man övar inte sånt om man inte någon gång i framtiden kan tänka sig att attackera i verkligheten.

Chefsanalytiker Unge berättade också att man sett en ökning av värvningsförsöken i Sverige och stora uppköp av kartor. I övrigt var han förtegen.

– Jag kan inte gå närmare in på vilka specifika aktiviteter det handlar om, meddelade Unge.

Men på vilket sätt är det krigsförberedande aktiviteter?

– Vi vet att Rysslands militära underrättelsetjänst är på plats i Sverige. Bara detta faktum är ju i sig en krigsförberedelse.

Säpo verkar dock inte tro att Ryssland är på väg att invadera Sverige.

Ryska stridsvagnar

– Krigsförberedelserna kan handla om intentioner som ligger mycket långt fram, förklarade Unge.

Med andra ord; Det står inga ryska stridsvagnar nära Sveriges gränser redo att rulla in. Den allmänna säkerhetspolitiska situationen i Europa har ändrats på ett dramatiskt sätt eftersom Vladimir Putin tagit sig rätten att med Krim annektera en bit av ett annat land. Men det innebär inget omedelbart ökat hot mot Sverige.

Ryssland har förmodligen ökat sina underrättelseaktiviteter i en rad länder med anledning av Ukrainakrisen. Ryssland vill ta reda på vad militärer och politiker egentligen tycker om Putins agerande och vilka motåtgärder som de i hemlighet kan tänkas planera. Inte bara lyssna på de officiella fördömandena.

Säpo besked ger anledning till extra vaksamhet men knappast till panik.

Putin är inte ensam om att spionera på Sverige. Enligt Säpo ägnar sig 15 länder åt spionage i Sverige. Unge dristade sig till och med att ange de tre mest aktiva; Ryssland, Kina och Iran. De övriga tolv förblev anonyma.

Smarta spioner

Det handlar inte längre bara om solglasögonprydda män i trenchcoats utrustade med spionkameror eller förstesekreterare på ambassader.

Dagens spioner är smartare.

Vill man ha tag på data bildar man ett it-säkerhetsföretag och erbjuder sina tjänster till svenska myndigheter och företag. Antalet fientliga elektroniska attacker mot känsliga myndigheter och företag har ökat markant.

Inte fullt lika dramatiskt men lika intressant var det när Säpos Katarina Sohlberg visade upp en stor ventil med slutdestination Iran som tullen beslagtagit. Ventilen är en av ett stort men okänt antal produkter som har dubbla användningsområden. Förutom i den petrokemiska industrin kan ventilen också användas för att anrika uran.

– Företagen känner inte alltid till att deras produkter även kan användas för att framställa massförstörelsevapen, säger Sohlberg.

Den iranier som exporterade ventilen hade tidigare exporterat över 20 andra produkter som också hade dubbla användningsområden. Han dömdes förra året till dagsböter eftersom det är förbjudet att exportera sådana produkter till Iran.

För vår egen säkerhet är det förmodligen lika viktigt att hålla koll på prylar som kan användas för massförstörelsevapen som att ha koll på ryska aktiviteter i Sverige.

Publisert: