Experten: Det blir en vinterkräksjuksexplosion

Många kommer att insjukna i vinterkräksjukan i år.

Det säger livsmedelshygienisten Marie-Louise Danielsson-Tham.

– Jag tror att den exploderar nu i och med att kylan kommit.

Att vinterkräksjukan är på väg är ingen hemlighet. Men årets sjuka kan slå extra kraftfull. Smittskyddsinstitutet menar att eftersom förra året var lite lugnare, så kan man räkna med att det i år blir fler som insjuknar.

– Jag tror också att det blir jättemycket i år. Man ser en vartannat års-intervall. Vi förväntar oss en explosion i år, ja, säger Marie-Louise Danielsson-Tham.

Totalt beräknas mer än en miljon svenskar att insjukna.

Ännu har dock inte smittskyddsinstitutet sett någon skillnad mot tidigare år gällande antalet internet-sökningar på sjukdomen, en indikator för när den börjar spridas i samhället.

Handsprit räcker inte

Hur ska man då göra för att klara sig ifrån den fruktade sjukdomen?

Marie-Louise Danielsson-Tham har flera tips som hon delar med sig av i tv-sändningen.

– Det är viktigt med handhygien, tvätta händerna. Men viruset är inte särskilt känsligt för alkohol, så tvätta först mekaniskt med två och vatten. Sedan tar du handspriten.

Det är också bra att hålla avstånd till personer som har symptom, som kräkningar och diarré.

– I det akuta stadiet finns det 100 miljoner vinterkräksjukevirus per gram diarré. Det räcker med 10 stycken virus för att bli sjuk, säger Marie-Louise Danielsson-Tham.

Undvik fast tvål

Om någon i familjen blir sjuk får man försöka riskminimera så mycket som möjligt.

– Det bästa är om familjemedlemmen kan ha en egen toalett. Men annars, inte ha gemensamma handdukar eller tvål, säger Marie-Louise Danielsson-Tham.

Det är också bra om man överhuvudtaget använder sig av flytande tvål, eftersom tvålar också kan vara smittokällor.

Kräkstädningstips

Avslutningsvis har Marie-Louise Danielsson-Thamett tips för hur man torkar upp en uppkastning, för att minimera spridningen av virus. Börja med att ta på dig handskar och munskydd, om du har.

– Blöt därefter hushållspapper eller våtstarkt papper i vatten, sprit eller något och täck över det som ligger på golvet innan du börjar torka upp det.

Metoden minimerar risken för att viruset sprids runt i luften när du städar upp kräkningen.

Publisert: