”Snowden USA:s värsta mardröm”

avBjörn Barr

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3
Journalisten Glenn Greenwald på the Guardian har publicerat många av Snowdens uppgifter.

I tre veckor har NSA-läckan Edward Snowden suttit på Moskvas flygplats.

Samtidigt kommer uppgifter om att han bara läckt en bråkdel av all information han sitter på.

– Inom loppet av en minut skulle han kunna skada USA värre än någon person i historien, säger journalisten Glenn Greenwald på the Guardian.

Det är drygt fem veckor sedan tidningarna the Guardian och Washington Post publicerade uppgifter om att USA:s säkerhetstjänst NSA spionerar på privatpersoner och organisationer på nätet. Uppgifterna kom från en enda man, den tidigare NSA-anställde Edward Snowden.

Men de läckta uppgifterna om övervakningsprogrammet Prism är bara en droppe i havet, enligt journalisten Glenn Greenwald på the Guardian.

"Borde be på sina knän"

I en intervju med den argentinska tidningen La Nacion berättar han om hur mycket information Snowden egentligen sitter på:

– Amerikanska myndigheter borde be på sina bara knän att ingenting händer med Snowden. För om något händer kommer all information att släppas fri. Det kan bli deras värsta mardröm, säger Glenn Greenwald och tillägger att det aldrig var Snowdens avsikt att skada USA.

Vilken sorts information Snowden skulle ha tillgång till ville dock inte Glenn Greenwald berätta.

Tre veckor på flygplatsen

Samtidigt firar Snowden ett tveksamt jubileum på Moskvas flygplats. I tre veckor har han suttit i en välbevakad transithall och väntat på besked om sina asylansökningar. Både Bolivia, Venezuela, Nicaragua och nu senast Ryssland står på hans önskelista. Men under helgen kunde inte ryska myndigheter bekräfta att de har tagit emot någon formell asylansökan. President Vladimir Putin har tidigare sagt att asyl kan bara ges om Snowden inte läcker mer material som kan skada USA.

Övervakade mejl

I Bolivia, ett av länderna som välkomnar Snowden, har relationen med USA blivit allt frostigare. Först tvingades landets president Evo Morales att landa i Österrike efter att uppgifter om att Snowden befann sig ombord på hans plan hade spritts bland europeiska myndigheter. Nu har Morales stängt ner sitt mejlkonto efter misstankar om att USA spionerar på honom.

– De amerikanska underrättelseagenterna har haft tillgång till mejlen för våra högst uppsatta myndigheter i Bolivia, säger Evo Morales till nyhetsbryån AFP.

Även Argentinas utrikesminister Hector Timerman har bekräftat att över 100 argentinska myndighetspersoner övervakats. Han nämnde dock inte av vilket land.

Publicerad: