De skapade seriemördaren – går fria från ansvar

Claes Borgström, Christer van der Kwast, Sven Å Christiansson, Birgitta Ståhle och Seppo Penttinen.

avErik Wiman

NYHETER

Thomas Quick är nu friad från alla åtta morden han tidigare dömts för.

Men de ansvariga för de hårt kritiserade utredningarna sitter säkert.

– Jag ser ingen anledning att granska de här fallen på nytt, säger JK Anna Skarhed.

Åtta namn och datum som har präntats in i svensk rättshistoria för alltid. De var alla offer för Sveriges värsta seriemördare genom tiderna – Thomas Quick.

Så såg verkligheten ut. Fram till den 20 april 2009.

Då beviljades Thomas Quick, numera Sture Bergwall, resning för mordet på Yenon Levi. Ett drygt år senare, i maj 2010, lades målet ner.

Sedan dess har han friats för ytterligare sex mord. Och i dag friades han för det sista av morden – det på Charles Zelmanovits.

Många debattörer kallar fallet Thomas Quick för den värsta rättsskandalen i svensk historia.

Men ingen av de ansvariga tjänstemännen som drivit utredningarna riskerar att fällas för tjänstefel.

Justitiekanslern Anna Skarhed har tidigare sagt till Aftonbladet att hon inte planerar att vidta några åtgärder i ärendet, trots att dom efter dom smulats sönder.

– Nej, jag ser i nuläget inte någon anledning till att göra det.

Så du menar att du avvaktar tills samtliga mål har avgjorts?

– Nej, jag menar inte det heller. Det är djupt olyckligt att det har inträffat, men jag ser inte att det kommer att bli ett fall för JK.

Att en person kan fällas för inte bara ett, utan en lång rad mord och sedan, efter flera år, frias för de samma, är inte det ett underbetyg för svensk rättssäkerhet?

– Nej, det här är ett exceptionellt fall och det går inte att applicera på något annat. Sverige har en genomgående hög rättssäkerhet.

Sture Bergwall fälldes helt och hållet på sina egna erkännanden. Inte i ett enda fall fanns det någon teknisk bevisning som band honom till mordplatsen eller offren.

I centrum för utredningarna stod åklagaren Christer van der Kwast.

Han har i efterhand anklagats för att ha undanhållit material som talade för Quicks oskuld, bland annat uppgifter om att han hade alibi för flera av morden.

– En åklagare måste alltid hålla sig till objektivitetsprincipen, men i fallet Quick har den grovt frångåtts gång på gång, säger Sture Bergwalls advokat Thomas Olsson.

När Aftonbadet tidigare försökte nå van der Kwast, som numera är pensionär, ville han inte kommentera kritiken mot honom själv och utredningarna som läggs ner på löpande band.

– Läs mina inlagor till JO. Det är min enda kommentar, sa han.

Förra året JO-anmälde van der Kwast överåklagare Björn Ericson och tillförordnade chefsåklagare Bo Lindgren vid Riksenheten för polismål. De båda har gått igenom Quick-utredningarna och rekommenderade hovrätten att bevilja resning.

I sin anmälan hävdar van der Kwast att åklagarkollegorna varit anmärkningsvärt passiva och okritiska.

Motorn i polisutredningarna mot Thomas Quick var en terapiform som skulle få honom att återskapa förträngda minnen. Bakom metoden stod chefspsykiatern på Säters sjukhus, Birgitta Ståhle. Hon har fått utstå hård kritik för att ha använt Sture Bergwall som försökskanin.

– Man kombinerade en högst tveksam terapiform med påverkan av mycket starka droger. Det var det som gjorde att han kunde fabulera de här morden, säger advokaten Thomas Olsson.

Förhörsledare i samtliga fall var Seppo Penttinen från Sundsvall. Hans förhörsmetoder har i efterhand sågats av en lång rad experter: Han ställde ledande frågor och försåg Bergwall flera gånger med de pusselbitar som fattades i hans egen berättelse.

När Thomas Olsson första gången läste de åtta morddomarna trodde han aldrig att hans klient skulle beviljas resning. Det såg inte ut att finnas några luckor alls.

Domarna pekade på en rad omständigheter kring morden som bara mördaren själv kunde känna till och som Sture Bergwall berättat om under förhören. Men när Olsson gick igenom förundersökningarna och Pelle Svenssons rättsutredning från 2006 fick han en helt annan bild.

– Bergwalls erkännanden är lika trovärdiga som om du skulle erkänna att du mördade Olof Palme med kniv när han kom cyklandes på avenyn i Göteborg. Trots det fortsätter polisen att förhöra dig tills du har ändrat din historia så många gånger att du närmar dig Sveavägen i Stockholm.