I dag får hatarna hålla sig inomhus

avTorbjörn Ek

Torbjörn Ek.

Låt mig för fan älska vem jag vill. Och ja, jag har all rätt att skrika ut det över världen om jag skulle vilja!

Jag var med den där dagen när Pridetåget stormades av homofoba idioter.

Min syster hade precis slutit upp och bjöd mig och mina vänner på champagne så vi hade stannat upp ett ögonblick. Annars hade vi varit mitt inne bland ”bögknackarna” som kunde ha dödat – mördat – parad­deltagaren Facundo Unia. Det är bara tio år sedan.

Jag har blivit utkastad ur en Taxi Stockholm-bil för att jag kysste min dåvarande pojkvän på väg hem från en nattklubb.

Jag kan inte räkna till hur många mejl jag fått från läsare som kallar mig bögjävel och äckel. Och självklart finns det en tråd på internetforumet Flashback där man först spekulerat i min sexuella läggning (och hängt ut en före detta granne som möjlig partner) och senare konstaterat att, ja, visst är jag homo.

Som att det vore särskilt intressant.

Men nu är det tydligen det. Och då har jag inga problem att skrika ut det heller. Det kommer jag stolt göra i paraden i dag då jag under lätt berusning kommer åka vagn och jubla över hur glad jag är över att ha all rätt i världen att få vara mig själv.

Det här är ju bara småsaker jag varit med om, jämfört med vad

homosexuella i Uganda och Ryssland utsätts för, det inser jag också.

Eller andra homosexuella i Sverige för den delen. Jag har aldrig på allvar blivit utsatt för våld eller riktiga hot (ni räknas inte, internettroll, ni är anonyma fegisar, haters och wankers som helt uppenbart saknar liv).

Men det dolda homohatet och fobierna finns liksom överallt.

Som den twittrare som förlorade tiotalet följare i går efter att ha länkat till min kollega Andreas Hanssons utmärkta krönika om just homohatet i Sverige.

Men i dag blir ni tvungna att hålla er inomhus, homo­fober och internettroll. Sitt ni vid era datorer och spy ut anonymt hat. För går ni ut i Stockholm i dag finns risken att ni omvänds av all den kärlek som kommer skölja över hela stan när hundratusentals sluter upp i och kring paraden för att hylla kärleken och friheten. Min frihet. Att få älska vem fan jag vill!

OBS! Håll utkik efter och ge lite extra kärlek till:

Marching for those who can’t (på så många ställen i världen förbjuds prideparader eller är lika med livsfara, hylla dem som lever där genom att hylla det här gänget).

Stolta föräldrar till homosexuella barn.

Gaypoliserna.

Alla partiledare som går med sina egna partier (oavsett om du gillar deras politik borde du stötta att de stöttar oss).

QX:s vagn (för där tänker jag åka med!)