”Avvisningen var inte ny för Bodström”

Av: Nivette Dawod

Publicerad:
Uppdaterad:
Det här var inte nytt för honom, säger Mats Engström.
Foto: Thron Ullberg
Det här var inte nytt för honom, säger Mats Engström.

Mona Sahlin har erkänt att regeringen fattade att egyptierna skulle torteras om de avvisades till Egypten 2001.

Men till DN säger förre justitieministern Thomas Bodström att han inte minns varför han inte agerade mot tortyrmisstankarna.

– Han fick en föredragning, det här var inte nytt för honom, säger förra utrikesministern Anna Lindhs tidigare medarbetare Mats Engström.

På tioårsdagen efter mordet på utrikesministern Anna Lindh har Dagens Nyheter intervjuat den dåvarande justitieministern Thomas Bodström om den händelse som lämnat svartast avtryck av Lindhs tid i regeringen: den förnedrande avvisningen av de två egyptierna Ahmed Agiza och Mohammed Alzery som gjordes på begäran av USA.

Under lång tid har det största ansvaret för avvisningen, som FN konstaterat bröt mot tortyrkonventionen eftersom Egypten var ökänt för att tortera fångar, postumt lagts på Anna Lindh.

Alla fattade

Men dåvarande integrationsministern Mona Sahlin berättade tidigare i veckan för DN att alla medverkande vid regeringssammanträdet om ärendet fattade ”innerst inne” att egyptierna skulle torteras.

Även Göran Persson, då statsminister, har i en TV4-dokumentär nu erkänt att hela regeringen hade skuld i beslutet.

Den dåvarande justitieministern Thomas Bodström säger i Dagens Nyheter att avvisningen var fel, men att han inte minns varför han inte agerade mot några tortyrmisstankar.

– Jag vet inte om Mona Sahlin plötsligt minns det nu. Jag kommer inte ihåg det efter tolv år. Men Egypten under Mubarak var inte ett land som vi borde ha verkställt avvisningar till, säger Bodström till DN.

Svaret får många av de då inblandade att reagera.

”Var inte nytt för honom”

Bland annat Mats Engström, författare, och tidigare medarbetare åt Anna Lindh. I samband med att han skrev boken ”Anna Lindh och det nya Europa” gick han igenom de offentliga handlingar som visar på när och hur Thomas Bodström fick information om avvisningen.

– Det här var inte nytt för honom när Anna Lindh tog upp det på regeringssammanträdet den 18 december 2001 för beslut, som han påstår. Den 17 december fick Bodström en sedvanlig föredragning och efter det sa justitiedepartementet ja till regeringsbeslutet.

Roll under hösten

Journalisten Fredrik Laurin, som var en av de som avslöjade avvisningen i TV4-programmet Kalla Fakta 2004, säger att Thomas Bodström måste ha vetat om fallet med egyptierna långt tidigare än i december. Som chef för justitiedepartementet fick han rapporter från Säpo redan när USA började begära att de två asylsökande männen skulle avvisas.

– Det intressanta är Bodströms roll under hösten 2004, när Säpo tog upp ärendet till regeringen. Det är justitiedepartementet som Säpo rapporterar till, där han var chef.

Laurin har sedan 2004 sökt Thomas Bodström för en intervju om hans och justitiedepartementets roll i affären.

– Det är intressant att han plötsligt inte minns, säger han.

Thomas Bodström säger till Aftonbladet att han kände till ärendet ungefär en månad före avvisningen, men han vill inte uppge om han insåg att de två egyptierna löpte risk att torteras.

Publicerad: