Gripen man tidigare dömd kriminell

Publicerad 2013-11-08

En 40-årig man från Uppsala har anhållits, misstänkt för försök till mord på en 41-årig man vid Lunagallerian i Södertälje i går.

Mannen är tidigare dömd för ett flertal brott, bland annat häleri, förberedelse till grovt rån och utpressning.

Den skjutne mannen har enligt Sveriges Radio, kopplingar till det så kallade Södertäljenätverket.

Det var strax innan halv fyra i går som polisen fick larm om att det hörts smällar vid Lunagallerian i centrala Södertälje. När polisen anlände till platsen hittade de en svårt skottskadad man.

Enligt uppgifter till Aftonbladet hade mannen skjutits i huvudet precis vid sin bil som stod parkerad i gallerians parkeringsgarage. Han fördes till sjukhus med ambulanshelikopter.

Kopplingar till ökänt nätverk

Lite senare, under natten mot fredagen, kunde polisen gripa 40-åringen. Han anhölls av åklagare klockan 01.25, misstänkt för att ligga bakom skottdådet.

Mannen som sköts är en av de dömda i rättegången mot Södertäljenätverket, enligt Sveriges Radio. Han dömdes till fängelse i härvan, men har redan avtjänat sitt straff.

Polisen vill inte kommentera om man misstänker att skottdådet har någon koppling till nätverket.

– Det är för tidigt att säga, men det är inte uteslutet, säger Lars Byström, pressinformatör på polisen, till TT.

Tidigare dömd flera gånger

Den nu anhållne 40-åringen är även han känd av polisen sedan tidigare.

Han dömdes 2001 för förberedelse till grovt rån till fängelse 3 år och 6 månader. 2006 dömdes han för utpressning till fängelse i nio månader. 2008 dömdes han till 8 månaders fängelse för häleri. Året därpå dömdes han återigen för häleri, denna gång till fyra månaders fängelse.

Nu misstänks han för försök till mord.

Den 41-årige skjutne mannen har livshotande skador.