Nazister döms till fängelse för upploppet i Kärrtorp

avAnders Johansson

1 av 9

I dag klockan 11 meddelade tingsrätten domen mot de nazister som åtalats för våldsamt upplopp i Kärrtorp.

Tre av dem döms till fängelse.

Emil Hagberg får åtta månader och de två övriga ledarna sex månader.

Under rättegången har nazistledarna gjort gällande att de bara försvarat sig själva när de blivit angripna av vänsterextremister i Kärrtorp.

Men Södertörns tingsrätt har nu funnit det bevisat att folksamlingen - nazisterna - agerat med ett gemensamt ordningsstörande uppsåt och uppvisat ett gemensamt uppsåt att hindra polisens tjänsteåtgärder i samband med demonstrationen. Det är också bevisat att folksamlingen gemensamt gått till förenat våld på person. Och då är kriterierna uppfyllda för brottet våldsamt upplopp.

– Det har för tingsrätten varit uppenbart att det varit folksamlingen som först angripit de demonstrerande genom att de, så snart de anlände till torget, börjat springa och kasta flaskor mot dem, säger tingsrättens ordförande, rådmannen Claudia Vadaszi i ett uttalande.

”Höll i kamera”

"Nästeschefen" Emil Hagberg sa att han varit där som privatperson, men att hans blotta närvaro, kan inspirerat andra aktivister.

Att han beväpnat sig med glasflaskor och även kastat dem erkände han utan omsvep.

– Det var för att skingra angriparna.

Åklagaren hade gjort gällande att han var anförare av upploppet, en omständighet som kan leda till längre straff. Tingsrätten anser att det finns omständigheter som talar för att så varit fallet. Men utredningen som lagts fram har inte visat detta med tillräcklig styrka. Därför frikänns han i den delen.

Däremot fälls han som deltagare i det våldsamma upploppet. Påföljden blev åtta månaders fängelse.

En annan av de utpekade ledargestalterna, Joakim Blixt Eriksson, sa under rättegången att han inte utövat något våld utan bara hållit i en kamera.

Tingsrätten konstaterar att det inte finns något krav på att det kan visas att en deltagare direkt främjat den våldsanvändning som förekommit. Det räcker att befinna sig i folksamlingen som gör sig skyldig till våldsamt upplopp för att kunna dömas som deltagare. Genom sitt agerande har han sympatiserat med folksamlingen, anser tingsrätten.

Däremot frikänns han för att ha varit anstiftare, som åklagaren påstått.

Påföljden blev sex månader för hans del.

30 misstänkta

"Gruppchef" Peter Jusztin förklarade i rättegången att han försökt hjälpa kamrater som blivit skakade och blinda av pepparspray.

Tingsrätten anser det måste varit uppenbart för honom "att folksamlingen han ingått i stört den allmänna ordningen, att den hindrat polisens tjänsteåtgärder i samband med demonstrationen, att den gemensamt har gått till förenat våld mot person."

Däremot bedöms det inte vara tillräckligt visat att han är anförare och anstiftare.

Han döms därför enbart som deltagare och påföljden blev sex månader.

”Självförsvar”

Emil Hagberg har även stått åtalad för att ha misshandlat vänsterpolitikern Daniel Riazat vid ett politiskt möte i Ludvika. Enligt åtalet slog Hagberg en flaska i huvudet på Riazat som fick smärtsamma och blödande skador. Händelsen inträffade 2012. Men utredningen hade dragit ut på tiden i nästan två år. Vittnen kom inte längre ihåg så noga varför åklagaren valde att lägga ner åtalet i den delen.

Daniel Riazat, som nu toppar Vänsterpartiets riksdagslista för Dalarna, sa efteråt till SVT:

– Detta sänder en signal till Sveriges nazister att det är fritt fram att misshandla demokrater/antirasister och det sänder en signal till oss demokrater/antirasister att vi inte kan lita på rättsväsendet. Sorgligt.

Däremot döms en annan ledande nazist för att ha angripit honom. Straffet för den mannen, en 34-åring bosatt i Borlänge, blev 80 dagsböter á 50 kronor. Han fälldes för ofredande och brott mot knivlagen.

Sammanlagt är 30 personer misstänkta för brott vid demonstrationen i Kärrtorp som hölls den 15 december förra året.

Åtal mot övriga väntas komma inom kort, däribland mot en 35-årig vänsterextremist som misstänks för dråpförsök då han knivhuggit en av nazisterna.

Även han gör gällande att han agerat i självförsvar.