’Mirakulöst att överleva ett sånt fall’

NYHETER

Treårige Lukas överlevde fallet från sjätte våningen.

- Den som faller från nästan 20 meter och överlever har en mirakulös tur. Det gäller båda barn och vuxna, säger Lennart Hovelius, docent i ortopedi.

Foto: Lennart Hovelius.

Att barn klarar höga fall bättre än vuxna finns det enligt Lennart Hovelius, docent i ortopedi och tidig­are överläkare vid Gävle sjukhus, inga vetenskapliga studier som styrker.

- Det kan bero på att barn som klarat fall utan skador inte besöker läkare. Då finns inte mycket att jämföra med, säger han.

Mjukare skelett

Men det finns omständigheter som kan förklara varför barnen trots allt klarar sig bättre.

- Skelettet hos små barn är mjukare och mer elastiskt än hos vuxna då barnens ben inte hunnit förkalka sig. Det kan liknas vid en färsk gren som just börjat växa ut. Den kan böjas mycket innan den går av medan en äldre gren från en halvtorr buske knäcks direkt.

Vad gäller för huvudskador då?

- Det är lite samma sak. Barnens skallben är mjuk­are då det inte hunnit för­benats så att de olika del­arna i huvudet vuxit ihop. I jämförelse kan man tänka på ett lite halvhårt kokt ägg. Tappas ägget i golvet med skalet kvar blir det krossat som hos en vuxen. Med skalet borttaget blir det mer likt ett barnhuvud och ägget kan hålla om det far i golvet, säger Hovelius.

Barn tippar lättare

Han ger också ett råd till alla föräldrar:

- Tänk på att just vid fallolyckor från fönster kan förhållandet att barn har jämförelsevis tyngre huvud jämfört till kroppsvikten ha betydelse. Ett barn som böjer sig ut tippar lättare över kanten än en vuxen som har lägre tyngdpunkt.