Nyheter

”Simon dog i vår famn”

Av: 

Jessica Balksjö

NYHETER

Treåringen skickades hem – var sjuk i svininfluensan

simon blev bara tre år I onsdags sökte Simon Hamkos förälrar, Rozin och Jack, hjälp. Sonen hade drabbats av feber och diarré. De tog honom till Praktikertjänsts närakut för barn i Solna, men skickades snart hem igen. I lördags morse dog Simon –av svininfluensa.

Jack Hamko har gråtit så mycket att han tappat rösten.

Men han vill ändå berätta om Simon, 3, som inte längre lever.

Sonen dog i sina föräldrars armar i lördags morse.

I går fick de nästa chock:

Deras älskade pojke dog i svininfluensa.

Lille Simon.

Simon Hamkos föräldrar sökte hjälp för sin son när han drabbades av feber, diarré och började kräkas. Han hade hosta, feber och flera av symtomen som tyder på svininfluensa.

I tisdags åkte familjen till Närakuten för barn, som ingår i Cityakuten, i Solna med Simon.

– Jag sa att vi höll på att förlora vår son. Han hade inte ätit eller druckit på fem dagar, säger Simons pappa Jack Hamko.

Läkaren som tog emot dem gjorde bedömningen att Simon hade drabbats av ett virus som skulle gå ur kroppen av sig själv.

”Han var helt borta”

Om Jack bara gav honom vätskeersättning så skulle pojken snart bli frisk igen.

– Jag ville vara artig och respektera henne som läkare utan att ifrågasätta. Jag hade ju trott att Simon skulle läggas in, säger Jack Hamko.

Familjen gjorde som läkaren hade sagt och åkte hem. På fredagskvällen blev läget akut för Simon.

– Han började andas snabbt och var helt borta. Jag ringde akuten och bad dem skicka en ambulans, men de sa att vi fick åka in med honom själva, säger Jack.

Då åkte familjen till Astrid Lindgrens barnsjukhus. Där fick de vänta i över 25 minuter på att någon läkare skulle hjälpa dem.

– Vi ville bara att de skulle titta på honom. Han kunde ju inte andas.

När det blev Simons tur verkade det som att läkarna förstod hur allvarligt hans tillstånd var. De började sätta nålar i hans armar och tog med honom till intensivvårdsavdelningen.

Där stannade plötsligt Simons hjärta.

– Han dog i våra armar. Läkarna berättade att han hade lunginflammation och hjärtmuskelinflammation och jag vet inte allt. Han hade ju kunnat räddas om han hade fått vård direkt. Varför fick vi ingen hjälp? säger Jack.

Hade svininfluensa

I går morse kom nästa chockbesked. En läkare från Astrid Lindgrens barnsjukhus ringde hem till familjen för att lämna beskedet att Simon hade svininfluensa när han dog.

Provsvaret hade kommit ovanligt snabbt och tyvärr var Simon smittad, var läkarens besked. Förutom svininfluensan hade han också vanlig influensa, berättade läkaren.

Nu ville sjukhuset ha familjens tillstånd för att obducera kroppen för att få reda på mer om influensaviruset.

Eftersom Simon led av en muskelsjukdom tillhörde han riskgruppen, enligt vad en läkare har sagt till familjen nu i efterhand. Simon gick regelbundet på rehabilitering för sin muskelsjukdom och det har gjorts flera utredningar för att ta reda på vad han led av. Någon exakt diagnos har familjen aldrig fått.

Läkaren sa inget

Trots Simons sjukdomsbakgrund och de symptom han hade när han sökte hjälp sa läkaren vid det första besöket ingenting om svininfluensan.

Simons föräldrar tänkte inte på att deras son kunde vara smittad.

De var mest oroade över att Simon inte hade fått i sig varken mat eller vätska på fem dygn. Nu kan de inte sluta tänka på allt de hade kunnat göra annorlunda.

– Min son är död. Det är så mycket jag skulle vilja göra för honom. Han är en ängel. Det är världens finaste kille. Jag skulle lägga mer tid på honom. Börja ta hand om honom och köpa en ny gåstol. Men jag hann inte, säger Jack.

Treåriga Simons lilla gåstol står ute på lägenhetens balkong i Sundbyberg bredvid några barncyklar. Inne i vardagsrummet har släkt och familj samlats för att sörja tillsammans. Simon hade helt nyligen tagit sina första steg utan gåstolen och läkarna hade goda förhoppningar om att han snart skulle kunna gå helt själv.

Vill hjälpa andra

Simon föddes för tidigt med ett fel på musklerna som gjorde honom svag och sen i utvecklingen.

Simons mamma orkar inte prata men sitter med när Jack berättar om Simons sista dagar i livet. Jack håller på att tappa rösten efter att ha gråtit så mycket.

Han är säker på att Simon hade varit i livet om läkaren på barnakuten hade agerat redan i onsdags.

– Att vi berättar om det här kanske kan rädda andra barn. De som söker hjälp måste bli tagna på allvar. Läkarna kan inte agera som tomma människor utan blod i kroppen.

I Simons rum ligger hans trumma som han tyckte så mycket om. Ett foto taget på förskolan visar Simon som den leende lilla kille hans föräldrar beskriver honom som. En treåring som snart skulle lära sig att gå precis som alla andra barn i hans ålder.

Simon hade inte blivit vaccinerad mot svininfluensan.

Läkaren som har haft kontakt med familjen ville i går inte uttala sig om fallet.

Barnen har drabbats hårt av svininfluensan. 39 av 129 smittade som är inlagda på sjukhus i Stockholm just nu är barn under tio år.

Vissa av dem har legat på sjukhus i flera veckor.

Minst ett barn har krävt vård i respirator.

– Mycket intressant med nya siffror som visar att den nya influensan kräver allt mer resurser. Ett enda inlagt barn kräver stor personalstyrka, säger Johan Carlson, generaldirektör på Smittskyddsinstitutet till Metro.

Den här veckan påbörjas vaccinationen av skolbarnen i Stockholm.

Barn i riskgruppen har redan vaccinerats.

Förtydligande: I dagens pappersutgåva av Aftonbladet och i en tidigare version av artikeln på sajten uppges att familjen sökte vård enbart på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Det är fel. Först besöktes Närakuten för barn i Solna – det var därifrån familjen skickades hem.

Aftonbladet beklagar misstaget.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Läs mer:

Treårige Simon hade hög feber och var så sjuk att han varken åt eller drack. Det var i onsdags. Läkaren på Närakuten för barn i Solna rekommenderade vätskeersättning och sa åt föräldrarna att åka hem. De åkte till Astrid Lindgrens barnsjukhus i fredags kväll. Men det var för sent.

Publisert: