Jobb & karriär

Så utformar du ditt CV

NYHETER

CV-expertens bästa råd för att fånga arbetsgivarens intresse

Ditt CV, eller meritförteckning, kan avgöra om du får jobbet eller inte.

– Ett dåligt skrivet CV kan i värsta fall leda till att man inte får det arbete som man är intresserad av, säger Daniel Fogmark, konsult på CV-fabriken.

Här är hans bästa tips för att din meritförteckning ska fånga arbetsgivarens intresse.

Daniel Fogmark, konsult på CV-fabriken.
Daniel Fogmark, konsult på CV-fabriken.

Budskap

Vad vill du förmedla? Hur vill du framställa dig gentemot en möjlig arbetsgivare? Inventera dina styrkor, vad du är bra på och vad du har lyckats med i dina tidigare arbeten. Ta sedan fram ett par nyckelord som ska skrivas så att det tydligt framgår vad du kan tillföra företaget. Det här ska sedan underbyggas med konkreta exempel.

Struktur

Att ha en bra struktur är viktigt. Ditt CV ska vara enkelt att hitta i. Börja med att strukturera upp det i olika rubriker som Profil, Arbetserfarenhet, Utbildning, IT, Språk och Övrigt.

Text

Det första man bör lägga vikt vid är inledningen av sitt CV. Inledningen är det första arbetsgivaren läser, och skapar man inte intresse där är risken stor att övrig information inte kommer fram. Ett tips är att lägga in en inledande paragraf kallad "Profil" där man kort beskriver sin bakgrund, kompetens och kunskaper, samt varför du söker arbetet och vad du kan tillföra.

Under rubrikerna arbetserfarenheter, utbildningar och kompetensutvecklande kurser är det viktigt att beskriva två saker: vad du har gjort och vad du har presterat. Sedan ska man alltid anpassa innehållet till det arbete man söker. Om du söker ett arbete som plåtslagare bör du lyfta fram dina kunskaper inom metallindustrin, snarare än dina språkkunskaper.

Längd

Ett CV ska vara en till två sidor. För mer kvalificerade tjänster kan CV:t vara mellan tre och fyra sidor, men då gäller det oftast tjänster

på ledningsnivå, eller tekniskt komplexa arbeten.

Referenser

De flesta företag kontrollerar referenserna efter den första intervjun. Vanligtvis kontrolleras en eller två referenspersoner. Viktigt är att du som sökande alltid kontrollerar innan vad referenspersonerna kommer att säga.

Överlämnandet av CV

För 10 - 15 år sedan var det helt okej att åka runt och personligen lämna in sina ansökningshandlingar. I dag är de flesta företag så stressade att det inte går. Det mest effektiva sättet är i dagsläget att först kontakta personen som sköter rekryteringen via telefonför att knyta kontakt. Ansökan skickar man per post eller mejl för att sedan följa upp via telefon några dagar efter och säkerställa att den kommit fram.

Efterlysning!

Har du fått jobb med hjälp av Aftonbladets kampanj, ”Nu lyfter vi Sverige"?

Hör av dig till lyftsverige@aftonbladet.se

aftonbladet.se

ANNONS EXTERN LÄNK

Byt till ett smart elavtal helt utan bindningstid. Just nu! 6 månader utan fast avgift, klicka här.

Greenely.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Jobb & karriär

ÄMNEN I ARTIKELN

Jobb & karriär