Jobb & karriär

Så gör du om du blir varslad

NYHETER

Att ett varsel läggs betyder inte automatiskt att du blir uppsagd.

Här får du veta hur det går till – och vad du ska göra.

Detta händer när ett varsel läggs:

1. Information. Arbetsgivaren är skyldiga att informera facket. Om fler än fem anställda hotas av uppsägning måste även Arbetsförmedlingen meddelas.Berörs 5-25 personer måste varslet meddelas minst två månader i förväg. 26-100 personer - minst fyra månader i förväg. Över 100 personer - minst sex månader i förväg.

2. Förhandling. Arbetsgivaren och facket förhandlar om hur många som behöver sägas upp, vilka som kan omplaceras istället, turordning, eventuella andra lösningar samt vilka anställda som berörs.

3. Uppsägningar. Skriftliga uppsägningar lämnas ut. Du som anställd har alltid minst en månads uppsägningstid, men uppsägningstiden kan också vara längre. Under uppsägningen har du rätt till lön och måste normalt gå till jobbet, även om du inte har några arbetsuppgifter.

Det här kan du göra:

1. Om du inte är med i a-kassan: ta reda på om det innebär några fördelar för dig att gå med genast.

2. Är du med i a-kassan: kolla dina chanser att få ersättning, och i så fall hur mycket. Ta hjälp av a-kassan för att planera ditt arbete framöver, så att du kan maximera chanserna till en rimlig ersättning om du skulle bli uppsagd.

Maria Wångersjö

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Jobb & karriär

ÄMNEN I ARTIKELN

Jobb & karriär