Nyheter

Barn sniffar farlig gas

Av: 

Susanna Vidlund

NYHETER

”I värsta fall glömmer man att andas och kvävs”

Polisen, skolan och socialbyrån i Malung varnar för att alltfler barn och ungdomar missbrukar farliga drivgaser.

Vissa barn som riskerar att fastna i missbruk är så unga som åtta år, skriver Dalarnas tidningar.

– För det första kan det här missbruket vara direkt farligt, för det andra kan det vara en början som leder till tyngre missbruk och en inkörsport till brottslighet, säger polisinspektör Mikael Westman till Dalarnas tidningar.

Polisen ser mycket allvarligt på det nya florerande missbruket och uppmanar föräldrar att vara uppmärksamma.

Åtta år gamla

Nyligen påträffades en kasse med 100-talet förbrukade drivgaspatroner avsedda för gräddsifoner i en snödriva utanför ungdomsgården. Man tror att ungdomar har sniffat gasen.

– Vi vet att detta förekommer bland ungdomarna och har så gjort en tid. Enligt rykten går det långt ner i åldrarna, ner till barn som bara är 8 till 9 år, säger polisinspektör Sven-Olof Halvarsson-Lill till Dalarnas tidningar.

Kvävs

På internetforum för ungdomar uppges det att gasen är ofarlig. Gasen i patronerna är inte giftig, utan består av lustgas av koncentrerad form. Men det betyder inte att gasen är ofarlig. Den kan orsaka köldskador i mun, hals och lungor. Man kan även tappa balanssinnet och göra sig illa.

– I värsta fall kan man drabbas av syrebrist som slår ut kroppens normala skyddsmekanism så att man helt enkelt glömmer att andas och kvävs, säger Lucas Löfstrand som är socialsekreterare inom barn- och ungdomsärenden till tidningen.

I Malung försöker polisen stoppa missbruket bland de unga, genom att se till att butikerna plockar bort drivgaspatronerna från hyllorna. Dessvärre finns det langare som enligt polisen tjänar mycket pengar på att köpa de billiga patronerna och sälja dem vidare till ett högre pris.

Även i Stockholm

De senaste två åren har man även på Maria ungdom i Stockholm märkt att ungdomarna har gått över till att andas in lustgas.

– Hittills har jag inte hört om några dödsfall, men det är bara en tidsfråga, har Stefan Sparring som är överläkare på missbruksmottagningen Maria ungdom, tidigare sagt till TT.

ANNONS EXTERN LÄNK

Lys upp höstmörkret – just nu 25 % medlemsrabatt på belysning hos Åhléns!

Åhléns

Publisert: