Torterad i hagen

NYHETER

Stoet Cayenne hittades med sår i vaginan

Stoet Cayenne hittades blodig i sin hage med ett djupt skärsår i vaginan.

Runt om i landet har andra hästar utsatts för vansinnesattacker – och skräcken sprider sig bland ägarna.

–?Polisen sa att det finns personer som blir sexuellt triggade av det här, säger Ewa Liljemark.

Foto: Blodet rann Ewa Liljemark såg blodet rinna från sitt sto Cayenne när hon tittade till henne i hagen. Någon hade skurit sönder Cayennes vagina.

Ewa Liljemark skulle titta till hästarna som vanligt på morgonen när hon såg hur det rann blod utför bakbenen på Cayenne. I slidöppningen fanns ett fem centimeter långt och tre centimeter djupt skärsår. Senare upptäcktes även stickskador inne i vaginan.

Kniv eller skalpell

Det är inte helt ovanligt att hästar själva orsakar sådana här skador, till exempel när de kliar sig mot ett träd. Ewa Liljemark vet, eftersom hon arbetar som veterinärassistent. Men i Cayennes hage finns inget annat än gräs.

–?Och i de fallen sitter det ofta kvar flisor eller bark där bak och sårkanterna är oskarpa. Här är det solklart att någon har använt en skalpell eller en kniv.

Cayenne är inte ensam. Flera hästägare runt om i landet har anmält liknande fall till polisen.

Bara sju mil från Ewa Liljemark, i Årjäng, har två olika hästägare drabbats. En häst med knivskador i ljumsken, förblödde och hittades död i sin hage i slutet på maj.

Så sent som natten till torsdag upptäcktes ett litet föl i Tenhult utanför Jönköping med skador i vaginan. Ägarna är övertygade om att hästen har angripits av en människa.

Smygande man

Mitt i natten, en dryg vecka innan Cayennes skador upptäcktes, såg Ewa Liljemark hur en man smög omkring i hagen och närmade sig en av hennes hästar.

Den gången skrämde hon i väg honom och ringde polisen.

–?Poliserna som var här sa att det finns sådana som blir triggade sexuellt av det här. I fortsättningen kommer jag att ha hästarna runt husknuten så att jag har uppsikt över dem