Renoverar bastu – för 1,9 miljoner

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Skattebetalarna får betala, uppger Politikerbloggen

Statsbesöken på Harpsund kan numera bli svettigare än tidigare.

Fredrik Reinfeldts rekreationsbostad har fått en sprillans ny bastu, modell Deluxe.

Och räkningen tar skattebetalarna.

Kan nu gå barfota på tjusig sten från Öland.
Kan nu gå barfota på tjusig sten från Öland.

Beställningen gjordes när den nya regeringen bara hade suttit i några månader, i april 2007.

Då bad regeringskansliets förvaltningsavdelning om en förstudie som gällde Västra flygeln (bastun) på Harpsund, statsministerns representations- och rekreationsbostad i Flens kommun. Bara kostnaden för förstudien uppskattades då till 58 000 kronor, skriver Politikerbloggen.

”Mer tilltalande”

När förstudien väl presenterades ett halvår senare kunde man läsa att “alla utrymmen är generellt i relativt slitet skick”. Statens fastighetsverk skrev samtidigt: “Från SFV:s hyresgäst, Regeringskansliet, finns det önskemål om att fräscha upp västra paviljongen till att bli en mer tilltalande relaxavdelning”, skriver Politikerbloggen.

Kostade 1,9 miljoner

Nu, två år senare, är bastun klar. Och det blev en dyr historia. Den 4 juni i år visade slutkostnadsprognosen att bastun totalt kostar skattebetalarna 1 920 000 kronor. Men då kan statsminstern och hans gäster i och för sig numera promenera runt barfota på öländsk kalksten som kostar 2 000 kronor per kvadratmeter, njuta av en sittfontän i sten med uppbygnad i leca för 50 000 kronor och betrakta mosaik för 35 000 kronor.

Vill inte kommentera

När Aftonbladet söker statsministern för en kommentar blir det tvärstopp.

– Det finns ingen anledning för honom att kommentera det här. Beslutet om den renoveringen fattades inte på politisk nivå. Du får ställa alla frågor till förvaltningskansliet istället, säger Roberta Alenius, statsministerns pressekreterare.

Aftonbladet har under förmiddagen pratat med både miljöministern Andreas Carlgren (C) och försvarsministern Sten Tolgfors (M). Ingen av dem vill heller kommentera renoveringen.

”Han har inte fått bestämma”

Och Malin Modh, informatör på kansliet, säger också att renoveringen inte var en politisk beställning.

– Det är Statens Fastighetsverk som äger byggnaden, och som har fattat beslutet. Men det är verkligen ingen lyxrenovering, ingenting är valt med lyxperspektiv.

Är inte en fontän för 50 000 kronor lyx?

– Jo, men det är ju Harpsund det gäller. Och statsministern har inte fått tycka till om något, utan bastun är renoverad med tanke på miljön. Färger och material och sånt har valts utan hans åsikt. Det kommer ju att komma andra statsministrar som ska använda den också.

Fick nej

Det var länge oklart om kostnaden skulle bli offentlig för allmänheten. Politikerbloggen skriver att man under en längre tid har försökt få ut handlingarna som rörde renoveringen.

Först blev det blankt nej. Sedan överlämnades ärendet till regeringens prövning.

Där togs det upp den första oktober, och statsminister Fredrik Reinfeldt (M) skrev då under beslutet som innebar att handlingarna – med undantag för detaljerade ritningar på fastigheten – blev offentliga.

– Anledningen till att beslutet dröjde var att vi var osäkra på delar i handlingarna av säkerhetsskäl. Och det slutade ju med att ritningarna exkluderades, säger Malin Modh.

Publicerad: