Nyheter

Helena pluggade sig till guld

Av: 

Minimedia

Lina Thorén

NYHETER

Det räcker inte att vara världsmästare i skidskytte. Stjärnskottet Helena Jonsson pluggar ekonomi och juridik vid sidan av elitkarriären.

– Det är skönt att tänka på något annat, säger hon.

Tycker du att det är svårt att hinna med att både plugga och träna?

24-åriga skidskyttestjärnan Helena Jonsson vet hur man gör. Den nyblivna världsmästarinnan tränar varje dag, reser på tävlingar runt hela världen - och pluggar ekonomi och juridik samtidigt.

– Jag pluggar på skidskytteuniversitetet som är en liten del av Mittuniversitet i Östersund. Det är jättekul, säger Helena glatt.

Helena har ett späckat schema, men hon tvekar inte på att hon kommer att slutföra studierna.

– Jag vill dra ut på det, så att jag kan plugga så länge jag har skidkarriären. Det är en bra kombination. De två första åren läste jag på heltid, men de senaste två åren har jag gått ner på halvfart.

För Helena har det kombinationen hård träning och seriöst plugg varit en riktig vinnare. Och fler i vårt framgångsrika skidskyttelandslag har hakat på.

– Jag tror att Anna-Maria Nilsson började plugga ekonomi, sedan var det jag. Sedan min syster Jenny Jonsson, men hon ligger några år efter. Min sambo David Ekholm pluggar idrottsvetenskap, berättar hon.

Helena har alltid varit intresserad av att räkna och lösa problem, så att det skulle bli just ekonomi föll sig naturligt. Några juridikkurser har det också blivit.

– Jag har alltid varit bra på matte och tycker att det verkar intressant att jobba med ekonomi. Speciellt redovisning tycker jag är kul.

Laddar inför tävling - med plugg

Kanske kan Helena kombinera skidintresset med en ekonomiexamen när hon är klar - ekonomiansvarig för skidskyttesektionen? Än så länge fungerar studierna som uppladdning och avslappning.

– Det finns mycket tid att plugga när man är på tävling. Inför silverjobbet i Pyeongchang skickade jag in en inlämningsuppgift just innan jag åkte upp till starten, skrattar vår senaste stora idrottstjärna.

För att Helena och de andra i skidskyttelaget ska kunna skriva tentor även när de är på träningsläger eller tävlingar, så har förbundskaptenen Staffan Eklund blivit godkänd som examinator.

– Han är godkänd så jag får tenta för honom, fnissar Helena Jonsson.

Framöver väntar fortsatt skidskytte och det dröjer ett tag tills det är dags för en ekonomikarriär. Tills dess tränar skidskyttets stora framtidshopp vidare i spåren och fortsätter plugga sig i guldform

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter