Veterinärutbildningen fälld för diskriminering

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Uppsala tingsrätt har slagit fast – det var inte okej att kvotera in killar på veterinärutbildningen. De 44 tjejer som stämt Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, får ett skadestånd på 35 000 kr var.

Veterinärutbildningen på SLU är en av landets hetaste, med extremt många sökande som alla har toppbetyg. För att få in fler män på utbildningen använde sig SLU under en period av kvoterad lottning. Det betydde att de som sökte in i en liten urvalsgrupp inte hade en riktig chans att komma in.

- Jag hade pluggat upp betygen på folkhögskola i två år, enbart i syfte att bli veterinär. När jag förstod hur systemet funkade fick jag en chock: det var kört för mig såvida jag inte ville byta kön, säger Olivia Rozum, en av kvinnorna som står bakom skadeståndsanspråket, i en intervju i Fokus.

Positiv särbehandling inte ovanligt

Kvotering i antagningen på högskolor har varit en kontroversiell fråga under hela 2000-talet. Tidigare har bland annat Örebro universitet fällts för att ha könskvoterat in män med sämre meriter på en vårdutbildning. Positiv särbehandling är inte ovanligt idag. Då handlar det om att man, som i fallet på SLU, kvoterar in en underrepresenterad grupp med samma kvalifikationer som de i den överrepresenterade.

Domen kan innebära en våg av skadeståndsanspråk, eftersom det är många som inte kommit in på olika utbildningar under tiden då dessa system har använts.

Fick ge upp drömmen

Sen de 44 bortkvoterade tjejerna sökte till veterinärutbildningen har SLU ändrat antagningsprocessen flera gånger. Den gamla kvoterade lottningen är borta och nu lägger man istället större vikt vid högskoleprovet.

För Oliva Rozum är det en klen tröst. Hon har gett upp drömmen om att bli veterinär och läser i dag istället till tandläkare.

Välj rätt utbildning

Hanna Erikssson, Minimedia

Publicerad: