Läget i Bangkok trappas upp

Av: Linda Hjertén, Tobias Österberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Rapporter om skottlossning i Bangkok

1 av 2
Demonstranter protesterar mot sittande premiärministern Abhisit Vejjajiva i Bangkok. Foto: AP

Thailändska styrkor har påbörjat ett försök att skingra de regeringskritiska demonstranterna.

Flera personer skadades när demonstranterna trycktes tillbaka.

Den thailändska armén har påbörjat ett försök att slå tillbaka mot demonstranterna i Bangkok.

Entligt Reuters skadades flera personer när armén tvingade hundratals demonstranter att dra sig tillbaka.

Demonstranterna kastar stenar, bränder har flammat upp och skottlossning har hörts i delar av staden, rapporterar nyhetsbyråns reporter.

Tog pansarfordon

Ett 50-tal demonstranter trängde söndagen in i inrikesdepartementet i Bangkok, och soldater sköt varningsskott mot folkmassan.

Demonstranterna har även lyckats ta kontrollen över flera av arméns pansarfordon, uppger en polistalesman för AFP.

– Protesterna har spritt sig till många delar av Bangkok. Demonstranterna har erövrat stridsvagnar och pansarbilar, sade polistalesmannen Suporn Phansua..

Han tillade att polisen fortfarande försökte ta reda på hur många fordon som demonstranterna tagit över.

Flydde i bil

Den thailändske premiärministern Abhisit Vejjajiva, vars avgång demonstranterna kräver, fick fly från inrikesdepartementet i en bil när aktivister stormade byggnaden i jakt på honom.

– En kombination av armé-, flott- och flygvapenstyrkor har satts in för att säkra allmänna byggnader, vägkorsningar och allmänna transportmedel på 50 platser i Bangkok med omnejd, sade arméöversten Sunsern Kaewkumnerd till AFP.

Reporter såg stridsvagn på gatan

– De är beväpnade och förfogar också över pansarbilar, eftersom demonstranterna har använt taxibilar för att blockera vägar.

En AFP-reporter såg en stridsvagn och soldater på en gata i centrala Bangkok, nära regeringsbyggnader, och ser även militären ladda upp med tårgas.

Ambulanser har skickats till inrikesdepartementet, där flera personer ska ha skadats i tumultet.

Thailändsk tv visade bilder på rödklädda demonstranter som med påkar och gatstenar anföll en bil som de trodde att premiärminister Abhisit Vejjajiva befann sig i. Han meddelade dock själv i telefon att han var oskadd och hade lämnat platsen.

Förbjudet att samlas fler än fem

Undantagstillståndet i Bangkok med omnejd innebär ett förbud mot allmänna sammankomster med mer än fem personer, och ger polis och militär makt att hålla gripna bakom galler upp till en månad utan åtal.

I går tvingades toppmötet i Pattaya avblåsas på grund av högljudda och delvis våldsamma demonstrationer. Planen var att de tio nationerna i samarbetsorganisationen Asean tillsammans med sex andra länder skulle diskutera finanskrisen och Nordkoreas raketuppskjutning – men i stället fick flera av ministrarna fly i helikoptrar undan oroligheterna.

Senare i dag kommer flera av de ledande ministrarna att hålla en presskonferens.

Svenskar varnas

Svenska ambassaden i Bangkok påminner på sin hemsida om att undantagstillståndet innebär att regeringen kan begränsa folksamlingar genom bland annat arresteringar.

Ambassaden uppmanar svenskar att vara extra uppmärksamma och undvika större folksamlingar och demonstrationsområdena.

Vidare manas svenskar att hålla sig uppdaterade genom att läsa de engelskspråkiga thailändska dagstidningarnas hemsidor.

Publicerad: