Piratdom kan bli överspelad

Den slutliga domen i Pirate Bay-målet kan dröja upp till fem år.

Men meningarna går isär om domen är relevant då.

I fredags föll domen i tingsrätten mot de fyra åtalade. Bara några timmar efter att den kommit hade advokat Per E Samuelson överklagat till hovrätten. Han vill även att EU:s domstol ska lämna ett yttrande i frågan.

– Hela den svenska lagstiftningen bygger på EU-rättsliga direktiv. Jag tycker att innehållet med direktiven jämfört med hur den svenska lagen ser ut gör att det är oklart om inte EU-rätten är mera förmånlig för de åtalade både när det gäller straffrätten och skadeståndsrätten, säger Samuelson.

Flera år

Oavsett utgången i hovrätten väntas den förlorande sidan även ansöka om prövningstillstånd i Högsta domstolen. Och det innebär att det kan dröja flera år innan en slutgiltig dom kommer.

– Om det ska gå en vända i både EG-domstolen och Högsta domstolen kan det ta fyra till fem år, säger Per E Samuelson.

Även om teknikutvecklingen går framåt snabbt anser Henrik Pontén, jurist vid Antipiratbyrån, att domen kommer att vara relevant.

– Den handlar om ett illegalt brukande av teknik, inte av tekniken i sig. Det kommer säkert flera nya tekniker som fungerar på liknande sätt.

Han säger att domen även kommer att kunna användas för nya tekniker för fildelning som kan dyka upp i framtiden.

Nya lösningar

Den uppfattningen delas inte av Roger Wallis, professor emeritus vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, som vittnade under rättegången. Han tror att den slutliga domen kan vara irrelevant när den kommer.

Enligt Wallis kommer det nya lösningar och han ser två utvecklingar som går parallellt.

En där företag ingår avtal med film- och skivbolag och betalar en summa. Därefter erbjuder företagen sina kunder tillgång till exempelvis film och musik när de köper en speciell vara.

– Det innebär att det redan finns en lösning. Du betalar indirekt för att få tillgång till all musik. Till exempel kanske du får tre låtar om du köper en hamburgare i framtiden.

Han ser även en utveckling där fildelningstekniken blir mer anonym.

– Det blir en kamp om integritet och vad vi får och inte får göra. Det kan ha oerhört många negativa konsekvenser för hela samhället och begränsar möjligheten för flera att delta.

TT

Publisert: