Superbaden i Sverige

avHanna Eriksson, Minimedia

Publicerad:
Uppdaterad:

Hitta playan här hemma

Foto: Andreas Enbuske
På Trosa havsbad är det många badsugna som tar sig ett dopp i sommar.

Inget går upp mot att lukta salt och sol i huden. Vi vet var du hittar solbrännan, badet och får sand mellan tårna. 

Det är många som drömmer om att vakna upp och gå direkt ner på stranden och ta ett dopp. Har man inte råd med en egen strandtomt är ett av alternativen att åka till en camping som ligger vid havet. 

Många av landets finaste stränder har campingplatser där du kan bo i husvagn, husbil, tält eller i en stuga. Ett av de mest kända havsbaden i landet är Pite havsbad. Tiotusentals glada badare besöker den kilometerlånga stranden varje sommar. Men än är det några veckor kvar till premiärdoppet.

- Det är ingen som badar än, isen ligger ju fortfarande. Men fortsätter våren vara såhär fin blir det nog bad lagom till studentfirandet den 12 juni, säger Agneta Nyström som är hotellchef på Pite havsbad.

Varmast i augusti

Varmast i vattnet är det i slutet på juli och under augusti då havsvattnet hunnit värmas av solen och kan bli 18-20 grader varmt. För badkrukor finns fler alternativ.

- Om man tycker att det är för kyligt kan man istället ta ett dopp i en utomhuspool eller gå inomhus och bada i vårt äventyrsbad, försäkrar Agneta. 

För den som är sugen på ett bad i havet i sommar finns såklart oändligt många alternativ. Många campingar anordnar precis som Pite havsbad aktiviteter i närheten av stranden. Det kan vara allt från trubadurer till standvolleyboll och uteserveringar. Baden skiljer sig också ganska mycket i storlek och popularitet. En bra resurs för att hitta bilder och andras omdömen om badplatser är badkartan.se, där vem som helst kan tycka till om alla landets badplatser.

Publicerad: