”Vi kommer aldrig att samarbeta med SD”

Fredrik Reinfeldt kommer aldrig göra Moderaterna beroende av Sverigedemokraterna.

Det beskedet lämnade statsministern på sin valturné i dag.

–  Vi kommer absolut inte samarbeta med dem, säger han.

Med sex dagar kvar till EU-valet åkte det moderata radarparet Anders Borg och Fredrik Reinfeldt på bussturné till Västerås och Örebro. Det är första gången de turnerar tillsammans.

– Det kommer bli mer av den varan. Vi kompletterar varandra på ett bra sätt, säger Fredrik Reinfeldt.

Den hittills ljumma valtemperaturen är på väg att skruvas upp rejält, enligt statsministern. I en vit kampanjbuss med den moderatblå texten "Glöm inte att rösta på söndag" talade han om sista dagarnas betydelse för valutgången.

–  Det är den här veckan som avgör valet, säger han.

”Ta bankerna i örat”

Första stoppet var Automation Center i Västerås teknikby. De tre företagare som fick träffa moderaternas ledarduo hade alla på olika sätt drabbats av finanskrisen. Patrik Jansson, som driver ett familjeföretag som fräschar upp bilar, har förgäves försökt att få ett tillräckligt stort banklån för att kunna expandera. Han vill att regeringen ska göra mer för att få bankerna att öppna lånekistorna.

–  De borde ta bankerna i örat, säger han.

”Kommer inte att samarbeta med Sd”

Det andra stoppet är Örebros universitet. Vid en frågestund med studenterna meddelade statsministern att han aldrig kommer samarbeta med Sverigedemokraterna. Tidigare har han inte velat svara på frågan eftersom han ansett att ett svar skulle ge partiet för stor betydelse. Det tycker han fortfarande.

– Jag vill inte ge utrymme till Sverigedemokraterna men jag har aldrig varit otydlig. Jag har hela tiden sagt att vi inte kommer samarbeta med dem.

”Ska inte vara fritt att göra vad man vill på nätet”

Enligt de senaste opinionsmätningarna kommer Piratpartiet komma in i Europaparlamentet. Men Fredrik Reinfeldt tycker inte att de traditionella partierna missbedömt kraften i frågan om integritet och frihet på nätet.

–  Men vi kanske inte köper det anarkistiska synsättet att det ska vara fritt att göra vad man vill på nätet.

Men fildelningen handlar väl inte om det?

– Det finns komplicerade frågor som handlar om avvägningen mellan hur man kan använda ny teknik och rättighetsfrågor.

–  Tack vare lagstiftningen går fildelningen kraftigt ner. Det handlar inte om polisövervakning. Jag vill att vi som medborgare ska inse att det är rätt att betala för det någon annan har producerat.

Använder du själv Spotify?

–  Jag har fått ordna det till min son.

Generalrepetition

Valet till Europaparlamentet ses av många som en generalrepetition inför riksdagsvalet nästa år. Till följd av Socialdemokraternas tapp i opinionen har moderata valarbetare börjat hoppas på att bli största parti. Den förhoppningen är inte realistisk, enligt Reinfeldt.

– Jag har absolut aldrig hävdat att vi kan bli största parti. Det finns inget stöd för det, säger han.

Valrörelsen så här långt, vad tycker du?

– Den här veckan är valrörelsen för många. Det var viktigt för mig att bidra till att höja temperaturen med den här typen av resor. Nu finns det ett intresse och då går det att påverka folk.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN