Ingen extraskatt för parlamentariker

Av: Tobias Österberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Juridiskt omöjligt, enligt riksdagen

Det blir ingen extra skatt på de svenska EU-parlamentarikernas ersättningar.

Riksdagen konstaterar att det är juridiskt omöjligt.

Alla partier i skatteutskottet enades på tisdagen om att anta regeringens ursprungliga förslag till beskattning av parlamentarikerna, som enbart inför svensk skattenivå på lönedelen av ledamöternas generösa ersättningspaket.

”Kan inte springa iväg med egna lagar”

I förra veckan stoppades just det förslaget sedan oppositionspartierna S, V och MP återförvisat ärendet till utskottet.

Planen då, som även den hade politiskt stöd i hela utskottet, var att även parlamentarikernas kostnadsersättningar på omkring 45 000 kronor i månaden skulle öppnas för svensk inkomstbeskattning.

De delar av schablonersättningen som parlamentarikerna inte hade några faktiska kostnader för skulle tas upp till inkomstbeskattning.

– Jag hade absolut inget emot det, och det var politiskt förankrat på hög nivå. Men juristerna, såväl inom regeringen som i riksdagen, menar att Sverige inte kan springa i väg med egna lagar som avviker mot EG-stadgan, säger utskottets ordförande Lennart Hedquist (M) till TT.

Svensk ventil

Denna stadga, som antogs av regeringen Göran Persson, säger just att enbart lönen för parlamentarikerna får tas upp till nationell beskattning.

Men skatteutskottet uppmanar samtidigt regeringen att försöka åstadkomma en svensk "ventil" i systemet, något som regeringen enligt Hedquist också är med på. Hur detta ska gå till är ännu en aning oklart.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN