Nyheter

Israel i storoffensiv mot Sverige

NYHETER

Israel skruvar upp tonläget mot Sverige ytterligare på grund av den omstridda artikeln i Aftonbladet.

Flera ministrar kräver nu fördömanden från svenska regeringen och Aftonbladets personal i landet motarbetas aktivt.

Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu

– Vi kräver och förväntar oss ett formellt fördömande från den svenska regeringen, säger premiärminister Benjamin Netanyahu efter söndagens regeringssammanträde i Jerusalem, enligt tidningen Jerusalem Post.

Efter artikeln, som beskriver misstankar om att israeliska soldater stulit organ från döda palestinier, har utrikesminister Carl Bildt och statsminister Fredrik Reinfeldt uttryckt förståelse för de israeliska reaktionerna men även klargjort att grundlagen förbjuder regeringen att fördöma tidningsartiklar.

Skruvar upp tonläget

Men Israel skruvar alltså upp tonläget ytterligare. Tidigare har utrikesminister Avigdor Lieberman attackerat, men förutom Netanyahu går nu även finansminister Yuval Steinitz till storms mot Sverige.

Utan att precisera exakt vad han menar finns ett hot om att Bildts planerade resa till Israel i början av september kan komma att ställas in.

– Vem som helst som är ovillig att fördöma sådant blodsförtal kan bli betraktad som icke önskvärd i Israel, säger Steinitz enligt tidningen Haaretz.

Han tillade också att svenska regeringen inte kan ställa sig vid sidan om och att krisen kommer att bestå till dess Stockholm ändrar sig.

Motarbetas aktivt

– Israel kan inte bortse från en sådan manifestation av antisemitism.

Också socialminister Isaac Herzog kritiserade Sverige efter regeringssammanträdet.

Samtidigt klargjorde Daniel Seaman, chef för israeliska regeringens pressbyrå, att en reporter och en fotograf från Aftonbladet motarbetas aktivt i Israel. Deras ansökningar om att få passera gränsen till Gazaremsan kan komma att ta tre månader att bedöma.

– Vi kanske måste undersöka deras blodgrupper för att kontrollera om de är lämpliga som organdonatorer, säger Seaman, känd för radikala uttalanden.

Bildt har lagt fram sina synpunkter på konflikten på sin personliga blogg. Enligt Haaretz var också Benny Dagan, Israels ambassadör i Sverige, mycket kritisk till detta under sitt möte med kabinettssekreteraren Frank Belfrage på fredagen.

"I någon mån"

Dagan frågade om Bildt skriver som privatperson, som svensk utrikesminister eller som representant för EU:s ordförandeland.

På lördagen började plötsligt svenska utrikesdepartementet (UD) länka till bloggen direkt från sin hemsida, med ett nytt inlägg av Bildt.

– Han säger allting där som utrikesminister, säger Karin Nylund på UD:s pressjour.

Hon uppger att UD också vid tidigare tillfällen länkat till bloggen, men kan inte klargöra när. Nylund säger också att Bildt skriver på bloggen som utrikesminister, men att den inte är regeringens kanal.

Men är bloggen Sveriges utrikespolitiska linje?

– I någon mån är det det. Han är alltid utrikesminister.

TT

ANNONS

Upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter