Nyheter

Så fångar du en bjässe

Av: 

Minimedia

Hanna Eriksson

NYHETER

Plötsligt nappar det. På linan sitter en riktig bjässe. För många är det en dröm. Vill man få sin jättefångst erkänd måste man gå genom en man - storfiskregistrerare Håkan Brugård.

Erik Ohlsson från Millencolin med en fin gädda.
Erik Ohlsson från Millencolin med en fin gädda.

– Det finns inte så många bjässar kvar i våra vatten. Många av rekorden har varit ohotade länge. Den största fisken av alla var en sillhaj på 72,55 kg. Det rekordet är från 1977 och det blir nog svårslaget, säger Håkan Brugård som jobbar med att registrera stora fiskar på Sportfiskeförbundet.

Om man ändå vill försöka ge sig på att fånga en jättefisk kan det vara värt att försöka göra så som de som redan lyckats.

– Bästa tipset är att läsa in sig på rekordlistorna och se vilka vatten som återkommer. Bor du nära ett av dem så är det ju bara göra ett eget försök, säger Håkan Brugård.

Södra Sverige har flest rekord

– Generellt tas många av de största fiskarna i Skåne och Småland, när det gäller insjöfisk. Många tror att kusten nere vid Göteborg ska vara bra, men då är nästan Öresund bättre, där trålarna inte får gå.

På grund av för mycket fiske har flera av arterna väldigt få stora exemplar kvar. Allt fler sportfiskare släpper tillbaka sin fångst i dag. Men det händer att ett nytt rekord sätts med god marginal.

– Ett svårslaget rekord är den största regnbågslaxen. Det är Johan Handler från Åsarna som har det, han var bara 14 år när han lyckades fånga en på hela 14,16 kg. Det var år 2000, i Jämtland. Han slog det tidigare rekordet med hela 5 kg, berättar Håkan Brugård.

Det finns såklart en del rekord som är mer presigefyllda än andra.

– Det är många som vill slå rekordet på gädda. Det ligger på 19,34 kg.

Registrerat storfiskar i 10 år

Håkan Brugård har jobbat med att registrera stora fiskar i 10 år. Hans företrädare hade jobbet i 29 år. Ungefär tre till fyra gånger per år utser han tillsammans med Sportfiskeförbundets styrelse ett nytt svenskt rekord.

– Det är ett unikt jobb. I dag har jag fått 14 brev med bilder på ungefär 20 olika stora fiskar som skall kontrolleras. Det blir en hel del att göra, säger han.

Storfiskar fångade i sommar

Lax 18.7 kg 116 cm Dalälven, Älvkarleby

Braxen 6.54 kg 74 cm Hossmoån

Sarv 1.250 kg 41 cm Motala Ström

Sutare 4.425 kg 60 cm Antorpa sjö

Karp 13.06 kg 89 cm Snuggan

Se fler på Sportfiskarnas hemsida.

ANNONS EXTERN LÄNK

Köp din julmat i god tid och få 200kr rabatt på första köpet med koden "NY200" - klicka här!

Mat.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter