Tre reformister döda i kravaller

Mobil- och nättrafik stoppad

Presidentvalet är en "stor seger" för Iran, förklarade den omvalde Mahmoud Ahmadinejad på lördagskvällen i tv.

Samtidigt dog minst tre personer i de våldsamma gatuprotesterna i Teheran.

Och mobiltelefoninät och webbplatser som Facebook och Youtube slutade plötsligt att fungera i landet.

Presidenten Mahmoud Ahmadinejad framträdde i tv på lördagskvällen.

– Valet var fullständigt fritt, deklarerade han, och kallade det en "stor seger" för landet.

– I dag har Irans folk inspirerat andra nationer och gjort sina fiender besvikna.

Tre döda

Nätverket al-Arabiya rapporterade samtidigt att minst tre personer har dödats i kravallerna som bröt ut efter att det stod klart att Ahmadinejad vunnit presidentvalet.

Enligt samma källa har iranska säkerhetsstyrkor omringat ett område i Teheran där många reformister är bosatta, samt före detta presidenten Ali Akbar Hashemi Rafsanjani.

Kommunikation stoppas

Och ungefär samtidigt som den omvalde ledaren, näst mäktigast i landet efter ayatolla Ali Khamenei, talade försvann täckningen för miljoner mobiltelefoner i huvudstaden Teheran.

Även andra av oppositionens viktigaste kommunikationsverktyg, som webbplatserna Youtube och Facebook, gick plötsligt inte gick att nå.

Oroligheterna växer

Gatukravallerna har växt under dagen, men började med att anhängare till reformkandidaten Mir Hossein Mousavi protesterade valresultatet.

– Ned med diktatorn! skanderade Mousavis väljare enligt AFP när de i stora skaror drog runt på gatorna i protest mot det, i deras ögon, stulna valet.

Under kvällen kom rapporter och bilder om allt våldsammare sammanstötningar mellan polis och anhängare till reformkandidaten.

Våldet beskrivs som det värsta i Teheran sedan det stora studentupproret i juli 1999.

Mousavi manar till lugn

Mousavi själv, som enligt myndigheternas uppgifter fick knappt 34 procent av rösterna, hade under dagen protesterat "å det bestämdaste mot de talrika och uppenbara oegentligheterna". I en kommuniké sade han att "jag inte tänker ge mig inför denna farliga charad".

Men även han verkade oroas av de starka känslorna på gatorna, för natten till söndagen lokal tid vädjade han på sin webbplats till anhängarna om att undvika våld.

Publisert: