Svininfluensan

Vaccinet stoppas tillfälligt i Kanada

Av: 

Linda Hjertén

Mikael Stengård

NYHETER

Har gett flera patienter allvarliga biverkningar

Kanadensiska läkare stoppar tillfälligt ett parti av svininfluensavaccinet på uppmaning av leverantören Glaxo Smith Kline.

Vaccinet har gett flera patienter allvarliga biverkningar.

– Men det här handlar om en specifik tillverkningssats, så det finns inga skäl att ändra rekommendationerna i Sverige, säger Charlotta Bergquist, klinisk utredare på Läkemedelsverket.

Sammanlagt stoppas 170 000 doser av vaccinet i Kanada.

En av 20 000 personer som har vaccinerats av det aktuella vaccinet har fått andningssvårigheter, förhöjd hjärtrytm och hudutslag.

Det är fem gånger så många som väntat. Ingen av patienterna ska dock ha fått långvariga problem av vaccinet.

Rodnad och smärta

Leverantören Glaxo Smith Kline, som även levererar vaccin till Sverige, säger sig inte veta vad de många biverkningarna beror på.

Men företaget uppmanar läkare i Kanada att inte använda vaccin från den aktuella leveransen. Tillsammans med kanadensiska myndigheter utreder läkemedelsföretaget nu de många biverkningsfallen, berättar den svenska talespersonen för företaget för Aftonbladet.

På Läkemedelsverket följer man noga rapporterna kring svininfluensavaccinet. Men det som hänt i Kanada är inget skäl för att ändra rekommendationerna i Sverige.

– Det vaccin som används i Kanada tillverkas även i Kanada. Det har en annan sammansättning som inte är helt identiskt med som det som används i Sverige. Och just det vaccin som nu stoppats var knutet till viss tillverkningssats, och vi har inte sett något liknande här, säger Charlotta Bergquist, klinisk utredare på Läkemedelsverket.

2, 1 miljoner doser

I Sverige har cirka 2,1 miljoner doser av vaccinet getts till patienter. Totalt har cirka 1 500 biverkningsrapporter inkommit till Läkemedelsverket.

De allra flesta fallen gäller kända reaktioner som ömhet, rodnad och smärta vid injektionsstället.

I färre fall har illamående, kräkningar, magont, diarré, yrsel, utslag och sömnlöshet rapporterats.

Det vaccin vi använder i Sverige tillverkas i Belgien.

ANNONS

Nu kan du fynda bland Muminmuggar till rabatterade priser hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Svininfluensan

ÄMNEN I ARTIKELN

Svininfluensan