Gör din egen fotobok

En av årets bästa julklappar är Fotoboken.

Enkelt och snabbt kan du göra en egen proffsig bok av dina bilder – att ha själv eller ge bort.

Men kvaliteten på böckerna varierar mycket beroende på vilken leverantör du väljer, visar ett test utfört av tidningen Kamera & Bild.

Intresset för att fotografera ökar, idag har nästan alla en digitalkamera i någon form. Om inte en fin systemkamera, så i alla fall en mobilkamera.

Med dagens teknik är det lättare än någonsin att ta bra bilder. Många amatörfotografer sitter på bilder i klass med proffsfotografernas.

Använd dina bilder

Det finns olika sätt att visa sina bilder. En av årets julklappar är säkerligen den digitala fotoramen som blivit mycket populär.

Ett annat snyggt och trendigt sätt att visa upp sina bilder, är att göra en egen fotobok. Fotoboken kan ligga som prydnad på soffbordet eller toaletten. Eller så är den garanterat en mycket personlig och uppskattad present.

Det är enkelt att beställa en fotobok med sina egna bilder på nätet, en mängd olika sajter erbjuder tjänsten.

Vanligast är att företagen erbjuder en mjukvara som kan laddas ner gratis. Med den utformar du själv din fotobok hemma på din egen dator och skickar den sedan till företaget som en fil. De trycker boken och skickar den hem till dig.

Varierande resultat

Den ansedda fototidningen Kamera & Bild har gjort ett test på nio olika fotoböcker. Testet visar på stora skillnader i kvaliteten mellan de olika böckerna.

Bäst-i–test blev sajten Pixopolis som erbjuder böcker på mellan 24 och upp till 112 sidor, i olika utformningar och prisklasser. De vanligaste kostar mellan 100 kronor och upp till 500 kronor.

Enligt Kamera & Bilds test är de av bra kvalitet till ett lågt lågt pris. Bildkvaliteten och bokens utformning, med trådbindning, får mycket bra betyg. Pixopolis får också plus för användarvänlig programvara och stora möjligheter att skapa en personligt utformad bok.

”Riktigt dåligt”

Sämst i testet presterade Fujifilms tjänst Fujidirekt. Deras fotoböcker kostar från 89 kronor och uppåt, beroende på utformning och antal sidor.

På sin hemsida skriver Fujidirekt att fotoböckerna är ”den perfekta presenten”, men enligt Kamera & Bilds test brister det ordentligt i bildkvaliteten när Fujidirekt skriver ut bilderna.

”Trycket är riktigt dåligt och långt ifrån korrekt återgivet. Det är grumligt och finns tendenser till randighet. De svartvita bilderna blir alldeles för ljusa. På flera av bilderna blir det vita ordentligt utfrätt” skriver Kamera & Bild.

Årets julklappstips – men se upp vilken du väljer alltså.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN