Nyheter

Vellingepolitiker får överfallslarm

avMaria Wernhult

Hot om aktioner i helgen – Säpo har kopplats in

Foto: Foto: ANDREAS HILLERGREN
HÄTSK STÄMNING På mötet med Attendo care i tisdags kväll ville många Hököpingebor stoppa inflyttningen. Nu befarar polisen att det uppstått en hotbild mot kommunens politiker.

Stämningen i Vellinge är så spänd att Säpo kopplats in.

Nu har flera politiker fått överfallslarm.

– Tonläget har varit mycket uppskruvat. Vi har beredskap för att agera omedelbart om det skulle uppstå hotfulla situationer, säger biträdande närpolischef Mats Hammar.

Marie-Louise Arendt är säkerhetsansvarig i Vellinge kommun. I veckan blev hon uppringd av Säpo som ville få en lägesrapport.

– De undrade om jag bedömde att det finns en hotbild. Det är standard i sådana här infekterade lägen att Säpo informeras, säger hon.

Ett par av kommunens ledande politiker har försetts med överfallslarm. Samtidigt bevakar den lokala polisen händelseutvecklingen timme för timme.

Beredda att agera

– Vi har fått in uppgifter om att olika grupperingar förbereder aktioner nu i helgen och den utvecklingen följer vi givetvis noggrant. Vi har beredskap för att agera omedelbart om något skulle hända, säger Mats Hammar.

Flyktingungdomarna börjar nu komma på plats. Attendo care uppskattar att samtliga 30 platser på Bruksgårdens vandrarhem i Hököpinge fylls under helgen.

– Vi tar det i maklig takt. Ungdomarna är än så länge ganska omedvetna om uppståndelsen och vi vill ge dem en trygg och säker ankomst, säger Jonas Morian, informationschef på Attendo care.

I går eftermiddag lämnade ett par flyktingpojkar Bruksgården i sällskap med tre personer ur personalen, men ingen på boendet ville kommentera läget.

Alla är inte negativa

Jonas Morian vill ändå nyansera bilden av Vellinges invånare:

– Vi har faktiskt sett en annan, positiv sida också. Många kom till exempel fram efter mötet i tisdags och ville anmäla sig som goda män för ungdomarna.