Politiker fick gräddfil till vaccinering

Högt uppsatta tjänstemän och politiker gick före riskgrupperna i Uppsala

Politiker i Uppsala erbjöds en gräddfil och kunde gå före riskgrupperna i vaccinationskön för svininfluensan.

Flera nappade på erbjudandet.

Hockeyspelare i Dalarna, fängelseinterner i Gävle och nu senast politiker i Uppsala. Listan på grupper i samhället som har fått gå före i vaccinationskön för svininfluensan blir allt längre.

I Uppsala skickade landstingsdirektör Kerstin Westholm nyligen ut ett mejl till landstingsråd, politiska sekreterare och 19 högt uppsatta tjänstemän med ett erbjudande om vaccination vid en special-drop in på Akademiska sjukhuset, skriver Upsala Nya Tidning.

Flera nappade

Politikerna erbjöds att vaccinera sig vardagar mellan 9-12. Detta trots att Uppsala Landsting vädjat till allmänheten om att respektera prioriterade grupper i kön.

Flera politiker nappade på erbjudandet och kunde få en spruta före riskgrupperna. Blanda annat hälso- och sjukvårdsstyrelsens ordförande Ismail Kamil (FP) och oppositionsrådet Börje Wennberg (S), uppger UNT.

Ismail Kamil fick sin spruta i onsdags. Han tycker inte att han har gjort något fel.

– Som landstingsråd med ansvar för flera miljarder kronor anser jag att jag tillhör en prioriterad grupp. Jag har dessutom små barn, säger han till tidningen.

Wennberg medger dock att han inte tillhör någon riskgrupp, men ser inga problem med att han fick en spruta.

– Det hade varit flera politiker där och vaccinerat sig före mig, säger han.

"Ska inte gå göre riskgrupperna"

Landstingsdirektör Kerstin Westholm bekräftar att erbjudandet har gått ut till politikerna men hon vill inte kalla erbjudandet för en gräddfil.

– Vi måste ha ledande politiker till hands om viktiga beslut ska tas och undertecknas i en situation där pandemi råder, säger hon till UNT.

Men Landstingsstyrelsens ordförande Erik Weiman (M), som först inte vill erkänna för tidningen att gräddfilen finns, säger att han inte tycker att politikerna ska nappa på erbjudandet om vaccinering.

– Vi har fått uppgifter om var vi enklast kan vaccinera oss. Man jag har inte gjort det själv och har inte för avsikt att göra det på infektionskliniken. Därför att jag inte tycker att vi ska gå före riskgrupperna, säger han till UNT.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN