M-ledning läxar upp Vellingemoderat

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-14

Lars-Ingvar Ljungman i Vellinge läxas nu upp av moderaternas partisekreterare Per Schlingmann för sina uttalande.

Lars-Ivar Ljungmans agerande har lett till en intern strid bland Skånemoderaterna.

Nu har Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann läxat upp Lars-Ingvar Ljungman i Vellinge för hans uttalanden om flyktingbarnen och deras ankomst till transitboendet i Hököpinge.

"Jag tycker själv att flera uttalanden varit olämpliga", säger Per Schlingmann i ett brev som han på lördagen skickade till moderata kommunpolitiker runt om i landet.

Per Schlingmann säger till TT att Ljungman klargjort att han står bakom grunderna i moderaternas och regeringens integrations- och flyktingpolitik.

"Aktsam med språket"

– I mitt samtal med Lars-Ingvar Ljungman markerade jag också vikten av att vara aktsam med språket så att inte enskilda uttalanden riskerar att leda diskussionen fel. Vellinge uppmanades också att teckna avtal med Migrationsverket.

Vellinge, genom Lars-Ingvar Ljungman, lovar nu att agera konstruktivt för att erbjuda dem som bor på transitboendet trygga förutsättningar.

I brevet får alla de nästan 200 kommuner som inte tecknat avtal med Migrationsverket sin släng av sleven. Per Schlingmann konstaterar att dessa kommuner är styrda av olika politiska majoriteter och ger som exempel S-ledda Bromölla, vänsterstyrda Fagersta och moderata Vellinge.

Det blev på lördagen inget av den antirasistiska demonstration i Hököpinge som det surrats om på nätet.

Inte ens flyktingbarnen fanns på plats tidigt på eftermiddagen. De hade åkt på utflykt. Allt var lugnt under lördagen, rapporterade TT:s medarbetare på platsen.

Tog avstånd

Bråket inom M innebar att Skånemoderaternas vice ordförande Pia Kinhult tog avstånd från sin ordförande Lars-Ingvar Ljungman.

Migrationsminister Tobias Billström (M) säger till TT att han är trött på att diskutera Vellinge specifikt. Han vill hellre lyfta frågan.

– Fler kommuner måste teckna avtal om mottagande av ensamma flyktingbarn, och Vellinge kommun, precis som alla andra kommuner, ska teckna ett avtal med Migrationsverket, därför att man har kapacitet och kunskap att göra det.

– Om inte någonting sker, nu, vad gäller antalet kommunplatser, så kommer det system som vi har i dag att ramla ihop någonstans i mitten av december, och det gör det med eller utan Vellinge.