”Jag hoppas budet har substans”

Av: Sofia Ström

Publicerad:
Uppdaterad:

Fredrik Reinfeldt om Spykers bud på Saab

Foto: SVT

Statsminister Fredrik Reinfeldt hoppas för de Saabanställdas skull att Spykers nya bud verkligen har substans.

– Det som läggs fram nu måste vara seriöst och på riktigt, säger han i SVT:s Agenda.

Samtidigt säger han att "världen inte går under" bara för att man blir arbetslös.

– Många människor är oroliga och det kastas nya bud mot media. Det som läggs fram nu måste vara seriöst och på riktigt. Varje nytt besked väcker förhoppningar, säger statsministern i SVT:s Agenda.

Han säger att han för de Saabanställdas skull hoppas att Spyker Cars bud har substans.

"Världen går inte under"

Däremot vill han inte gå med på att de skulle se nattsvart ut för de anställda på Saab och Saabs underleverantörer om biltillverkaren läggs ner.

– Det finns jobb att söka. I västra Sverige finns det fler jobb nu än för ett år sedan. Det finns jobb i Sverige och delvis även i Trollhättan, man får inte ha attityden att världen går under, säger han.

Agendas Karin Hübinette undrar om regionen kan vänta sig extra pengar om Saab läggs ner.

– Nej, varje ny siffra behöver inte mötas med en ny resursökning. Det råder inte brist på resurser på arbetsförmedlingarna och det råder inte brist på arbetspolitiska åtgärder.

Frågar svenska folket

Reinfeldt tycker att media gör fel som förmedlar en bild av att det inte skulle finnas några nya jobb för de Saabanställda.

– Det öppnar sig nya vägar. Det är en början på en ny tid, nya jobb, nya utmaningar.

Statsministern tycker även att media gjort fel när de har utmålat alliansen som "omänsklig", när det gäller de nya sjukreglerna.

– Medierna fångar bara oron. Vi frågar hur Sverige ska se ut. Vi är bara 9 miljoner och 770 000 är förtidspensionerade eller långtidssjukskrivna. Det är en mycket stor andel, ska det fortsätta så? Vi har valt arbetslinjen.

Om de svikande opinionssiffrorna, 42,9 procent mot det rödgröna blockets 49,4 procent vid den senaste mätningen, säger han att "jag har ett större ansvar än någon annan".

– Jag tänker fråga det svenska folket om vi ska avbryta arbetslinjen och återgå till utanförskap, sa han i Agenda.

Publicerad: