Hus och hem

Njutbar nordisk natur

Av: 

Viktoria Hårdstedt

NYHETER

– årets nya trend

70-talets barrväxter är här igen, japanska lönnar spirar och den svenska syrénbersån gör comeback.

Vi kollar av årets trädgårdstrender tillsammans med designchefen Jan Rundgren.

– Bersån är perfekt för stora kalas, den är både vacker och ger vindskydd, säger han.

Har du en naturtomt där du varken vet ut eller in – vad är vilt, vad är tuktat? Och därtill en förvuxen gammal syrenberså? Grattis, din trädgård har hög trendfaktor i år.

– Jag skulle verkligen vilja slå ett slag för den omoderna syrenbersån. Vart tog den vägen egentligen? Den är ju så trevlig och ger ett fint vindskydd, säger Jan Rundgren, designchef på Plantagen.

Egentligen är det lite märkligt att syrenbersån är så sällsynt i dag. För vår vilja att umgås med våra vänner och vår familj i trädgården har växt sig allt starkare de senaste åren. Under sommaren är det lättare att bjuda in alla och envar för lite avslappnat trädgårdshäng. Och en syrenberså skyddar såväl mot vind som insyn.

Svalt nordiskt är hett

Att den annars så svala nordiska naturtomten blivit het bekräftades under den prestigefyllda tävlingen på Chelsea flower show i London under våren. Den finaste utmärkelsen, Best in Show, tilldelades svensken Ulf Nordfjell och hans strama svenska trädgård med engelska influenser.

– Har man en naturtomt som gränsar till en äng eller en skog är det en bra idé att fånga upp det som redan växer på plats. Björk, till exempel, anses oerhört exklusivt utomlands. Det finns dessutomen mängd olika typer av björk som man kan plantera för att få en spännande men ändå traditionell stil, säger Jan Rundgren.

Om det är svårt att finna en berså i dag, är det lättare att sträcka ut sig i möbler som suddar ut gränsen mellan inne och ute. Loungeinspirerade, låga möbelgrupper är på väg att konkurrera ut de traditionella matgrupperna. Vi vill sitta bekvämt och tillbakalutat i soffor, fåtöljer och gungor.

Ute blir alltmer inne

– Säsongen har förlängts. Vi flyttar ut allt tidigare på våren och stannar så länge vi bara kan in på höstkanten. Infravärme och varma filtar hjälper oss att hålla värmen. Uterummen liknar mer och mer vårt hem inomhus. Såväl köket som vardagsrummet får sin utom husversion under sommarmånaderna.

Hittills är det mest kvinnorna som intresserat sig för att greja i trädgården, men nu har också männen drabbats av trädgårdsfebern. Inte bara grillen lockar den här sommaren.

– Den moderna trädgårds stilen tilltalar många män. Strama, stilrena krukor i dämpade färger går hem hos män, säger Jan Rundgren.

ANNONS EXTERN LÄNK

BLACK FRIDAY: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut

Webhallen

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Hus och hem

Trädgård