Han ville döda 67 dagisbarn

avAndreas Victorzon, Magnus Falkehed

NYHETER

Kim De Gelder mördade två bebisar – tänkte slå till igen

1 av 2
Aftonbladet igår.

SINAai/STOCKHOLM. Kim De Gelder, 20, planerade att döda 67 barn.

I sin ficka hade Joker-mördaren vägbeskrivning till ytterligare två dagis.

– Han gick under namnet Satan, säger en tidigare klasskompis.

Kim De Gelders vansinnesdåd på daghemmet Fablernas värld i belgiska Dendermonde i förrgår var välplanerat.

Enligt åklagaren tog han sig genom en öppen sidodörr som bara föräldrar brukar använda för att hämta sina barn. Nu tror utredarna att han kan ha spanat mot dagiset i förväg och planlagt blodbadet.

Förberedd

I sin ficka hade han också adresserna till förskolan Solskenet tre kilometer bort och ytterligare minst ett dagis.

– Den unge mannen var väl förberedd och hade en karta för sin mordturné i sin ficka. Han hade tänkt åka till två platser till och planerade att mörda inte mindre än 67 människor, säger en källa till radiokanalen VRT.

På Elzen straat i det lilla samhället Sinaai är 20-åringen känd som en udda person.

– Han är väldigt artig, men samtidigt mycket av en enstöring. Han är otroligt mager och extremt blek, säger Filip Van Der Veken som bor i samma trevåningshus i beige tegel.

Han växte upp i grannkvarteren Eksaarde, äldst av tre barn.

Där sågs han ibland gå runt och prata för sig själv och gestikulera med armarna, skriver De Gentenaar.

Ibland hördes en del ljud från Kim De Gelders lägenhet med balkong på andra våningen. En tidigare kamrat från en katolsk skola i Sinaai minns dagismördaren väl:

– Han gick under namnet Satan. Han var alltid blek och svartklädd. Hans långa hår var fett och stripigt.

Tills för ett par månader sen arbetade 20-åringen hos Van Remoortel, en grossist för trädgårdsutrustning som ligger tio minuters cykelväg från hans hem.

– Men när en av hans vänner fick sparken sa Kim De Gelder också upp sig. Han blev visst väldigt upprörd, säger grannen Geert Meersman.

Sedan dess vet ingen riktigt hur 20-åringen fördrev sina dagar. Belgisk polis har knackat dörr i området för att skapa sig en bild av honom. Åklagaren har samtidigt förhört hans föräldrar och anlitat tre psykiatriker för att undersöka den gåtfulla barnamördaren.

Enligt en källa har den misstänkte en ”historia av psykiska problem”, skriver AFP.

I går vägrade Kim De Gelder att prata i förhören.

– Han är helt passiv, sa åklagaren Christian Du Four under en presskonferens.

Åklagaren bekräftade att den rödhårige mördaren hade skottsäker väst under sina kläder. I en ryggsäck hade han en liten yxa, en kniv och en låtsaspistol.

Sminkad som Jokern

Kim De Gelder var sminkad som Jokern i Batmanfilmen The Dark Knight när han högg ett femtontal barn och flera vuxna mot hals och huvud med en lång kökskniv. Enligt tidigare arbetskamrater var 20-åringen ”ett filmfreak”, uppger VRT.

Förutom dagisfröken Marita Blindeman, 54, dog två bebisar – Corneel, nio månader och Leo, sex månader – av skadorna. Ett dussintal andra kommer att få svåra ärr och är i behov av åratal av plastikkirurgi. En bebis vårdades i natt fortfarande på intensiven.

Efter massakern har kommunen beslutat att dagiset ska stängas för gott.