Maud tänker inte hålla tyst

Slår tillbaka mot kritiken: Säger vad jag ser

Kritiken är hård efter Maud Olofssons uttalande om att hon behandlas tuffare för att hon är kvinna.

– Det är farligt att ta till den här sortens argument. Hon känns som en dålig förlorare som försöker bortförklara dåliga opinionssiffror, säger PR-konsulten Paul Ronge.

Står på sig Maud Olofsson har fått motta hård kritik för sitt uttalande om att hon behandlas annorlunda för att hon är kvinna. Men hon står fast vid sitt uttalande.
Står på sig Maud Olofsson har fått motta hård kritik för sitt uttalande om att hon behandlas annorlunda för att hon är kvinna. Men hon står fast vid sitt uttalande.

Maud Olofsson har haft ett tufft år och Centerns opinionssiffror har rasat i takt med affärerna kring Saab och Vattenfall. SCB:s senaste mätning visade att stödet för partiet minskat med nära tre procent sedan valet 2006.

Enligt medierådgivaren Paul Ronge är Maud Olofssons utspel bara trams och ett sätt att försöka bortförklara det falnande förtroendet.

Bodström var klippdocka

– Kritiken kring Saab och Vattenfall handlar enbart om hur hon agerat som minister och har ingenting med manligt eller kvinnligt att göra. Förra gången, då hon reagerade på Göran Persson agerande, hade hon fog för det. Men nu börjar man undra: Ska hon ropa på det här varje gång som något går henne emot?

Socialdemokraten Thomas Bodström är inte sen att instämma.

– Det är inte sant att det är bara kvinnors utseende som kommenteras. Själv har jag varit klippdocka i Expressen, där i princip varje kroppsdel kommenterades. Tänk om jag skulle dra upp det när jag får kritik. Det finns könsdiskriminering i vårt samhälle och Maud är cynisk som använder det för sin egen vinnings skull. Det är också ett svek mot de kvinnor som faktiskt bli könsdiskriminerade, säger Thomas Bodström.

Inte heller Miljöpartiets språkrör, Maria Wetterstrand, tycker att Maud Olofssons utspel är särskilt lyckat.

– Även om hon kan ha en poäng så blir det nog inte bättre av att säga det. Jag tror mer på att ignorera den här typen av tendenser än att beklaga sig över det.

Får medhåll av Schyman

Gudrun Schyman däremot applåderar Olofssons uttalande.

– All heder åt henne att hon pratar om det här. Hon har säkert övervägt det här noga eftersom att hon uppfattas som ännu grinigare och att hon skyller i från sig, men jag tycker att det är bra att hon gör det.

Maud Olofsson tillbakavisar kritiken och står fast vid uttalandet.

– Det här handlar inte om att bortförklara det som varit med Saab och Vattenfall. TV4 ställde frågan och jag uttalade mig generellt om mina erfarenheter. Jag är ingen rädd person och om jag ser att det är på det här sättet och får frågan så berättar jag vad jag ser. Det är min politiska skyldighet för kommande generationers kvinnor. Jag tänker inte vara tyst, säger Maud Olofsson.

Publisert: