Wetterstrand näst mäktigaste kvinnan

Foto: MONTAGE AFTONBLADET

avEva Buskas, Johanna Melén

NYHETER

Hon hyllas för sin glöd och sina raka svar. Allt oftare nämns hon som en rödgrön statsministerkandidat.

Nu slåss språkröret Maria Wetterstrand med Mona Sahlin om titeln Sveriges mäktigaste kvinna.

– Miljöpartiet är en trolig och kanske växande del av en kommande vänsterregering, säger statsminister Fredrik Reinfeldt, som själv toppar listan.

Medan Mona Sahlins popularitet har dalat har utvecklingen gått åt motsatt håll för Miljöpartiets Maria Wetterstrand. Efter nio år som riksdagsledamot och åtta år som språkrör var Maria Wetterstrand 2009 plötsligt politikern som alla pratade om. Nu seglar Wetterstrand upp som Sveriges näst mäktigaste kvinna, tätt bakom statsministerkandidaten Mona Sahlin.

Problem för Sahlin

– Jag tror att det återspeglar att hon har kommit fram i ett läge där det har varit lite osäkert hur det här vänstersamarbetet ser ut och där Mona Sahlin har haft problem. Då har det funnits ett utrymme som Maria Wetterstrand har tagit, säger Fredrik Reinfeldt, som för fjärde året i rad intar en självklar förstaplats på Aftonbladets lista över landets mäktigaste personer.

Politiker gör genombrott

– Och hon är ju i den här lyckliga delen av en politikers tid där hon möter mycket uppskattning men fortfarande rätt få kritiska frågor och granskning. Exakt var detta tar vägen får vi se.

Maria Wetterstrand är inte den enda politiker som haft sitt stora genombrott i år. Efter höstens debatt om islam och framryckningar i opinionsmätningarna gör Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson debut på listans plats 30. Det gör också Piratpartiets ledare Rick Falkvinge som lyckades få över 7 procent av rösterna i EU-valet och därmed en stol i parlamentet. På maktlistan räckte det till plats 39.

Bröllop ger Victoria makt

Förutom Maria Wetterstrand tog sig även kronprinsessan Victoria in på finlistan över Sveriges tio mäktigaste personer i år. Hennes brist på formell makt vägs upp av en stor dos informell makt – inte minst nu när bröllopet stundar.

– Bröllopet blir en uppmärksamhetsfest. Lågkonjunkturen gör att det blir extra stort fokus på bröllopet. Vi får ett ännu större behov av att drömma oss bort mot det som är romantiskt och ouppnåeligt, säger Pernilla Jonsson, doktor i företagsekonomi och konsult på Kairos Future.

De har makten att påverka ditt jobb, din ekonomi, hur du shoppar, vad du gör på fritiden och vad du pratar med dina vänner om.

En del ser du på tv dagligen, andra har du kanske aldrig ens hört namnet på.

För femte året i rad har Aftonbladet låtit en namnkunnig jury utse de 100 mäktigaste kvinnorna och männen i Sverige.